Mala sarajevska balerina odlazi na Svjetsko prvenstvo u plesu

Desetogodišnja Maura Lukač učenica je Međunarodne francuske škole CIFS u Sarajevu, a učenica je također Odsjeka za klasični balet Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo”. Rođena je u Holandiji gdje je od svoje četvrte do šeste godine pohađala časove mjuzikla pokazujući već tada talenat i stičući iskustvo neophodno za scensko izvođenje koreografija iz oblasti klasičnog baleta i savremenog plesa.

Iza Maure su već značajna takmičenja, a novo koje će uslijediti ovih dana je ni manje ni više nego Svjetsko prvenstvo u plesu, koje će se održati u njemačkom gradu Offenburgu od 24.06. do 01.07.2017. godine. Prema riječima njene nastavnice, baletne pedagoginje Svee Thalije Ćatić, učešće na prvenstvu uzet će čak 12.000 takmičara iz 47 zemalja svijeta.

“Mauri i meni odlazak na svjetsko takmičenje znači mnogo iz više razloga. Najprije, to je jedan veliki motivacioni faktor za naš daljnji zajednički rad u nastavnom procesu koji je veoma bitan kada je riječ o napredovanju djeteta iz oblasti kojom se bavi. Drugi bitan faktor je taj što želimo vidjeti kako izgleda jedno takvo veliko takmičenje i gdje smo mi s našim kvalitetom i naobrazbom u odnosu na ostatak svijeta. I treće je to što s ponosom nas dvije po prvi put predstavljamo BiH na svjetskom takmičenju. Jedine smo koje idemo iz Sarajeva, a s nama još i baletske škole iz Zenice i Mostara. Bit će to jedno divno druženje i iskustvo uz dugotrajne pripreme i naporan rad. Nije nam primarno donijeti dobar plasman, koliko nam je bitno učešće”, pojašnjava Svea Thalia Ćatić.

Maura se takmiči u kategoriji SM mini solo savremeni i moderni ples 25.06.2017.

“Da bi se takmičila u finalu u Offenburgu, Maura je morala proći kvalifikacije koje su bile 11. februara tekuće godine u Narodnom pozorištu u Zenici. Za kvalifikacije je morala osvojiti jedno od prva tri mjesta i određeni broj bodova. Maura je osvojila drugo mjesto, srebrenu medalju, i 71,5 bodova”, dodaje nastavnica Svea, koja u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi “Novo Sarajevo” predaje već 13 godina. O svojoj učenici ima samo riječi hvale:

“Veoma je vrijedna i marljiva, savjesna i odgovorna djevojčica.”

Za ono čime je odlučila da se bavi Maura ima punu podršku kako od svoje nastavnice tako i od svojih roditelja, rukovođena prije svega neizmjernom ljubavi prema baletu.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content