Mali savjeti za svečano postavljanje stola

U stalnoj žurbi da u životu stignemo uraditi sve što mislimo da treba, na neke stvari koje bi nam trebale postati normalne, najčešće zaboravljamo ili prosto odmahnemo rukom i kažemo: Ma, nema veze, nije to tako važno. A važno je.

Villeroy&Boch,

Ema de Ir – Sarajevo, Maršala Tita 52, 033 258-425

Svi znamo da ručati moramo. Obroci su nam se sveli na brzu hranu koju pojedemo dok smo na poslu, a kada smo kući serviramo najjednostavnije što se može, kako ne bismo gubili vrijeme ni na pripremu stola ni na raspremanje nakon obroka.

Možda su baš zato praznici lijepe prilike da tokom obroka potpuno uživamo. I da je sve servirano kako treba i da je ukusno i da lijepo izgleda. A posao raspremanja stola je mali u odnosu na užitak koji će na pružiti svečana trpeza.

Za početak, bez obzira da li svečani ručak ili večeru spremate samo za sebe ili pak za veću grupu ljudi, prvo pravilo je da sve mora biti savršeno čisto i blistavo. Ništa gore od situacije kada gosti pregledaju pribor za jelo, pa potajno brišu nož od mrlje, pa bila ona samo od kamenca.

Villeroy&Boch,

Ema de Ir – Sarajevo, Maršala Tita 52, 033 258-425

Potrošite nekoliko minuta na dodatno usijavanje pribora mješavinom sirćeta i vode. Zapamtite, sve mora da blista.

Za lijepo postavljen sto bitan je kvalitetan stolnjak. Za svečane prilike, birajte bijeli ili bež, a ako volite malo ekstravagantniji ugođaj, sjajno će izgledati tamnoplavi ili bordo stolnjaci na kojima će se odlično isticati blistavo svijetlo posuđe. Ako imate sreću da u stanu ili kući imate otvoreno ognjište (kamin), sto se fantastično može postaviti i sa vintage stolnjacima sa kockastim uzorkom. Uz prigušeno svjetlo ili lampu čija je svjetlost ublažena gustim abažurom, imat ćete filmsku atmosferu.

Kada birate posuđe za serviranje, ni slučajno ne stavljajte rasparene komade. Pred svakim gostom mora biti istovjetna postavka. Nemojte da vam na pamet padne da uz posuđe postavite pribor za jelo sa drvenim ili plastičnim drškama. U obzir, osim srebrenog ako ga imate, dolazi samo čisti rostfrei.

Villeroy&Boch,

Ema de Ir – Sarajevo, Maršala Tita 52, 033 258-425

Važna je još jedna stvar. Šta kod da izaberete, boje i stil se moraju uklapati. Ne igrajte se sa previše boja, ako niste savršeno sigurni da ćete ih uklopiti na pravi način. Bolje manje boja, čak i samo jedna, tako zasigurno nećete pogriješiti.

Umjesto klasičnih stolnjaka, možete koristiti i podmetače, najbolje od neke grube tkanine. Ni slučajno ne stavljajte plastične ili papirne. Papirnim ili plastičnim podmetačima i stolnjacima gostima šaljete poruku da se plašite da će vam ih isprljati.

Broj tanjira ovisi o tome šta ste spremili. Obavezno postavite minimalno dvije čaše, po mogućnosti obje sa postoljem, jednu za piće, a drugu za vodu.

Villeroy&Boch,

Ema de Ir – Sarajevo, Maršala Tita 52, 033 258-425

Sto možete dodatno dekorisati borovim granama položenim na sredini stola, a ako koristite cvijeće u vaznama, nemojte da budu previsoke, kako bi svaki gost mogao nesmetano komunicirati sa osobom koja sjedi na suprotnoj strani stola.

Svijećnjaci također neka budu niski, a ako vam je baš stalo da imate visoki višekraki svijećnjak na stolu za vrijeme jela, pozicionirajte ga tako da nikome ne bi smetao.

I šta reći na kraju osim – uživajte u svakom zalogaju i svakom trenutku.Mašta može svašta

Salvete neka budu platnene. U izuzetnim situacijama, ako dočekujete bliske ljude, možete staviti i papirne, ali nemojte one najjeftinije kakve viđamo u lošim restoranima. Kupite deblje, u boji stolnjaka ili u nekoj jakoj kontrastnoj boji, a možete u njih, ukoliko ste vješti, dekorativno upakirati escajg.

Villeroy&Boch,

Ema de Ir – Sarajevo, Maršala Tita 52, 033 258-425

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content