Manifestacija “Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava” od 27. oktobra

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizira manifestaciju “Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava” u periodu od 27. oktobra do 10. novembra.

Foto: Gazi Husrev-begova biblioteka

Otvorenje ove manifestacije bit će upriličeno 27. oktobra u 20 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci kada će predavanje o temi “Knjiga i priroda” održati profesor i pisac Samedin Kadić, kojim će se Biblioteka pridružiti obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.

Između ostalih sadržaja, posjetioci će na samom otvorenju imati priliku uživati u muzičkim izvedbama sevdalinki učenica JU Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” Sarajevo Ume Čizmić (violina) i Amine Račić (vokal).

U okviru manifestacije bit će održane dvije izložbe, stručna predavanja iz oblasti bibliotekarstva, arhivistike, zaštite i promocije kulturne baštine, dan filma (projekcije dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova o pisanoj baštini za učenike osnovnih i srednjih škola), radionica za djecu i debatno takmičenje za srednjoškolce.

Također, svih deset dana trajanja manifestacije bit će obezbijeđen besplatan ulaz u Muzej knjige Biblioteke za sve posjetitelje.

Manifestaciju “Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava” Biblioteka organizira u okviru obilježavanja godišnjice uspostavljanja UNESCO registra Memory of the World, u koji je upisana i rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke.

Ovaj UNESCO-ov registar pokrenut je 1992. godine, u toku rata u Bosni i Hercegovini, a najznačajniji motiv za ubrzanje pokretanja bilo je uništavanje dokumentarne baštine u Bosni Hercegovini u to vrijeme, a posebno razaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, odnosno Vijećnice Grada Sarajeva.

Manifestacija je koncipirana na takav način da je usmjerena i okrenuta prema najrazličitijim kategorijama društva, a poseban fokus je na mladima, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, kao i mladim istraživačima, naučnicima i kulturnim djelatnicima.

0-1.jpeg - Manifestacija

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content