Manifestacija “Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan”

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, tokom cijelog ramazana će organizovati niz vjersko-kulturnih sadržaja u okviru manifestacije “Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan”, najavljeno je danas na konferenciji za medije, koja je održana u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Foto: Furaj.ba

Naime, brojnim tradicionalnim ramazanskim aktivnostima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo već dugi niz godina ističu se vjerske, kulturne i tradicijske vrijednosti blagoslovljenog vremena kao dana ljubavi, rodbinske bliskosti, poštivanja starijih, darivanja, i nadasve, dana opće solidarnosti i ljubavi među ljudima.

Kako je istaknuto na konferenciji, namjera je da se tokom ramazana građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima, ponudi veliki broj vrijednih vjerskih i kulturnih programa, što će doprinijeti unaprijeđenju i obogaćivanju kulturnog života, ali turističke ponude Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te ukupnom razvoju kulturnog života lokalne zajednice i društva.

Očekivani rezultati projekta su dopinos promociji kulture naroda BiH, podrška mladim bosanskohercegovačkim talentima kao i studentima (kojim je pružena prilika da nastupaju na programima, ali i putem ostvarenih kontakata i ranijih dogovora nakon projekta gostuju u inostranstvu), povećanje procenta zaposlenosti (u projektu je direkrno uključeno oko stotinu saradnika, većinom mladih osoba, koji u skladu sa svojim zaduženjima pomažu da se programi projekta održe besprijekorno), ali širenja turističke ponude, promocija Bosne i Hercegovine u inostranstvu putem pozitivne slike koju strani gosti steknu kao učesnici, ili kao korisnici usluga.

Najavljeno je da će na platou ispred Baščaršijske džamije 10. marta od 17.00 sati biti organiziran koncert duhovne muzike Armina Muzaferije, Mustafe Isakovića i Hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kojim će se na najbolji način najaviti početak aktivnosti i projekat u cjelini. Program završava pucanjem prvog topa sa Tabije.

Također, neke od aktivnosti koje će biti provedene su zajednički iftari, mukabele, posjete po mahalama, kao i već prepoznatljiva aktivnost “Ramazanske večeri”.

Ove godine “Ramazanske večeri” će biti realizirane prva tri vikenda (petak-subota) i to: 15., 16., 22., 23., 29. i 30 marta. Program će biti u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, uz učešće eminentnih gostiju koji će tretirati teme vjere, duhovnosti u vremenu i prostoru u kojem živimo, kao i kulturne i historijske zamenitosti i posebnosti Sarajeva i BiH.  Svaka večer će biti osvježena učešćem umjetnika koji njeguju duhovnu muziku. Posebni gosti svake večeri će biti učenici sarajevskih gimnazija koji će imati priliku prezentirati svoj aktivizam i rad, te aktivno sudjelovati u realizaciji aktivnosti.

Program će biti prenošen uživo na BHT1, RTV BIR i službenom Facebook profilu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Također, najavljen je i bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”, koji će prvog dana Bajrama biti održan u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji, a prihod od koncerta će biti usmjeren u humanitarne svrhe za pomoć Gazi i Palestini.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

RAMAZAN U SARAJEVU

SAVJETI NUTRICIONISTE ZA PRAVILNU PREHRANU POSTAČA TOKOM RAMAZANA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content