Mantije

Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.

Sastojci:

700 gr brašna

500 gr mljevenog mesa

1.5 žličica soli

400 ml vode

1 glavica luka

1 žličica vegete

1/2 žličice soli

1/2 žličice papra

125gr maslaca

 

Priprema:

Brašno, mlaku vodu i so zamijesiti u glatko tijesto, u obliku lopte.

Tu masu podijeliti na dvije ili tri loptice, ovisno koliko planiramo napraviti jufki. Pustiti da tijesto odstoji pola sata.

U međuvremenu napraviti smjesu za punjenje: dobro pomiješatimljeveno meso, sitno isjeckani crni luk, so i biber. U smjesu dodati malo masnoće, pa je još jednom promiješati.

 

Razvući jednu jufku, preko cijelog stola da bude tanka. Po ivicama poredati meso, pa ga fino urolati.

Urolanu jufku isjeći na komade, tj. mantije. Veličina svake mantije trebala bi biti oko 3 cm .

Može se puniti i na drugi način tako da se od tijsta napravi oko 9 manjih loptica, te po jednu i jednu razvlaciti jednu na drugu.Svaku mazati topljenim maslacem.Jufke sjeći na kvadratiće i svaki kvadratić puniti mesom.Uglove kvadratića savijati ka sredini i tako dobijati kockice

 

Mantije poredamo u podmazan pleh ili tepsiju. Malo ih pomastimo i pečemo u dobro zagrijanoj rerni (200+ stepeni), dok ne porumeni.

Kada porumene, smanjiti temperaturu i peći mantije dok ne postanu hrskave.

Pečene mantije izvadimo iz pećnice i prelijemo mješavinom jogurta i kisele povlake u koju smo usjeckali 5-6 čehni bijelog luka. Prelivene mantije vratimo u pećnicu dok ne upiju preliv, otprilike 5-10 min.

Ukoliko više volite mantije sa sirom, postupak pripreme je isti, samo u nadjev od sira dodati jaja i sol.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content