Mantije

    Mantije

    Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.

    Sastojci:

    700 gr brašna

    500 gr mljevenog mesa

    1.5 žličica soli

    400 ml vode

    1 glavica luka

    1 žličica vegete

    1/2 žličice soli

    1/2 žličice papra

    125gr maslaca

     

    Priprema:

    Brašno, mlaku vodu i so zamijesiti u glatko tijesto, u obliku lopte.

    Tu masu podijeliti na dvije ili tri loptice, ovisno koliko planiramo napraviti jufki. Pustiti da tijesto odstoji pola sata.

    U međuvremenu napraviti smjesu za punjenje: dobro pomiješatimljeveno meso, sitno isjeckani crni luk, so i biber. U smjesu dodati malo masnoće, pa je još jednom promiješati.

     

    Razvući jednu jufku, preko cijelog stola da bude tanka. Po ivicama poredati meso, pa ga fino urolati.

    Urolanu jufku isjeći na komade, tj. mantije. Veličina svake mantije trebala bi biti oko 3 cm .

    Može se puniti i na drugi način tako da se od tijsta napravi oko 9 manjih loptica, te po jednu i jednu razvlaciti jednu na drugu.Svaku mazati topljenim maslacem.Jufke sjeći na kvadratiće i svaki kvadratić puniti mesom.Uglove kvadratića savijati ka sredini i tako dobijati kockice

     

    Mantije poredamo u podmazan pleh ili tepsiju. Malo ih pomastimo i pečemo u dobro zagrijanoj rerni (200+ stepeni), dok ne porumeni.

    Kada porumene, smanjiti temperaturu i peći mantije dok ne postanu hrskave.

    Pečene mantije izvadimo iz pećnice i prelijemo mješavinom jogurta i kisele povlake u koju smo usjeckali 5-6 čehni bijelog luka. Prelivene mantije vratimo u pećnicu dok ne upiju preliv, otprilike 5-10 min.

    Ukoliko više volite mantije sa sirom, postupak pripreme je isti, samo u nadjev od sira dodati jaja i sol.