Mapa najgorih jela u Evropi: Ovo zovu kulinarskom katastrofom

Svake godine internetom kruži mapa najukusnijih jela na svijetu. No, postoji i ona na kojoj se nalaze kulinarske katastrofe.

Na mapi koju je priredio pisac Janko Tvetkov u svojoj knjizi “Atlas of Prejudice 2″, prikazana su najgora jela sa evropskih prostora. I naravno, među njima ima i jedno jelo koje se jede na prostoru cijelog Balkana.

Najprije izdvojimo neke od najzanimljivijih kulinarskih katastrofa:

Turska: kuvane životinjske glave
Velika Britanija i Irska: crni puding ili puding od krvi
Španija: testisi od bika
Portugal: riža u krvi
Francuska: pačije grudi i žablji bataci
Njemačka: kobasica sa goveđim jezikom
Grčka: supa od kravljih pluća
Austrija: supa od telećeg srca
Danska: jetrena pašteta
Estonija i Litvanija: krvavice
Finska: krvave palačinke
Island: trulo meso morskog psa
Rusija: salata od haringe
BENELUX: domaći prezvuršt

Iako ste vjerovatno zgroženi ako ste prvi put čuli za ova jela, trebate znati da su u većini evropskih država ova jela prihvaćena kao gurmanski specijaliteti i jedu se gotovo svakodnevno. Naprimjer, crni ili krvavi puding je tradicionalna britanska i irska poslastica koja dijeli naciju na ”volim ili mrzim”. Iako sadrži riječ puding u nazivu, nije riječ o slatkoj poslatici, već o krvavici koja se pravi od svinjske krvi ili goveđeg želatina, svinjske masti i žitarica. Tokom procesa kuhanja na vrhu se stvara korica – dok neki vole da je odstrane prije nego što umoče kašiku u ovoj ekscentrični puding, drugi uživaju u njenoj teksturi.

Ruska salata od ribe haringe najviše će nas sastavom podsjetiti na istoimenu salatu kakvu mi volimo praviti, od isjeckanog povrća i majoneza, ali bez dodatka ribe. No salata od haringe je popularna ne samo u Rusiji, nego i u Ukrajini, Bjelorusiji i mnogim drugim bivšim zemljama SSSR-a. Služi se najčešće na velikim proslavama, posebno za proslavu nove godine i pravoslavnog Božića za bogatiju trpezu.

Žablji bataci naročito su popularni u Francuskoj. Oni koji su ih probali kažu da je ukus najsličniji piletini, ali i ukusniji! Francuzi su od tih bataka napravili nacionalni specijalitet sa bijelim lukom i peršunom. Iako je žablje meso simbol francuske kuhinje, gotovo da više i nema „francuskih” žaba, s obzirom na to da je zabranjen njihov lov u komercijalne svrhe. Ali Francuzi zato uvoze tone žabica iz ostalih krajeva svijeta, prije svega iz Indonezije.

Foto: Wikipedia

Kada je u pitanju kulinarska katastrofa sa Balkana, ako ste se pitali šta je izdvojeno kao najgore jelo naših prostora – riječ je o škembićima ili tripicama. Zovu se još i fileki, dropci, tripe, burag, vampi. Riječ je o jelu napravljenom od crijeva i iznutrica različitih domaćih životinja. Upravo zato su kontroverzna i nepopularna na našim prostorima, posebno kod mladih zbog neugodnog mirisa i činjenice da jedete probavni trakt životinja. Nekada je bilo popularno jelo težaka, radnika, ali i sladokusaca iz raznih društvenih slojeva, a danas je pomalo zaboravljeno jelo u kojem se uživa tek u relativno rijetkim prilikama.

TASTEATLAS 2020: ĆEVAPI NA 30. MJESTU NAJBOLJIH TRADICIONALNIH JELA NA SVIJETU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content