Iako se vjeruje da marcipan potječe iz Perzije (Irana) i da su ga u Evropu donijeli Turci, postoji spor oko Mađarske i Italije oko porijekla. Marcipan je postao međunarodni specijalitet koji je zbog visokog sadržaja badema, vrlo hranjiva namirnica bogata korisnim sastojcima.
Foto: Furaj.ba
SASTOJCI
200 g presnog neoljuštenog badema,
100 g šećera u prahu,
3 kašike kristal šećera,
1 kašika vode,
sok od pola limuna
Badem se ubaci u šerpicu sa ključalom vodom i prokuha se nekih 2 minuta, tek toliko da se ljuska odvoji. Ne ostavljati ga da se duže kuha da ne bi previše omekšao. Procijedite ga i prelijete hladnom vodom. Skinete mu ljusku.
Oljušten badem se stavi u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavi se u rernu nekih petnaestak minuta na 50°C da se osuši. Osušen badem se samelje na mašini za orahe.
U mljeveni badem se doda šećer u prahu, sve se promiješa i stavi se u mikser ili mašinu za sjeckanje i sve se još 2-3 minuta dobro izmiksa da se dobije ujednačena smjea.
U manji sud stavite šećer, vodu i sok od limuna. Ostavite da provri dok se šećer ne istopi.
Od samljevenog badema i šećera rukama mjesiti smjesu uz dodavanje šećernog sirupa po potrebi, dok ne dobijemo glatku masu koju ćemo oblikovati.
U ovo se mogu dodati i različite začini, kao što su npr. aroma gorkog badema, karanfilić, muškatni oraščić ili cimet.U masu od badema i šećera možete dodati i komadiće sušenog voća, sve još jednom dobro umijesiti i praviti kuglice koje ćete preliti istopljenom čokoladom.