Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Marcipan
 Marcipan
Furaj Planetom Kuhinja

Marcipan

by Furaj.ba 3 min read

AA

Iako se vjeruje da marcipan potječe iz Perzije (Irana) i da su ga u Evropu donijeli Turci, postoji spor oko Mađarske i Italije oko porijekla. Marcipan je postao međunarodni specijalitet koji je zbog visokog sadržaja badema, vrlo hranjiva namirnica bogata korisnim sastojcima.

Foto: Furaj.ba

SASTOJCI

200 g presnog neoljuštenog badema,

100 g šećera u prahu,

3 kašike kristal šećera,

1 kašika vode,

sok od pola limuna

Badem se ubaci u šerpicu sa ključalom vodom i prokuha se nekih 2 minuta, tek toliko da se ljuska odvoji. Ne ostavljati ga da se duže kuha da ne bi previše omekšao. Procijedite ga i prelijete hladnom vodom. Skinete mu ljusku.

Oljušten badem se stavi u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavi se u rernu nekih petnaestak minuta na 50°C da se osuši. Osušen badem se samelje na mašini za orahe.

U mljeveni badem se doda šećer u prahu, sve se promiješa i stavi se u mikser ili mašinu za sjeckanje i sve se još 2-3 minuta dobro izmiksa da se dobije ujednačena smjea.

U manji sud stavite šećer, vodu i sok od limuna. Ostavite da provri dok se šećer ne istopi.

Od samljevenog badema i šećera rukama mjesiti smjesu uz dodavanje šećernog sirupa po potrebi, dok ne dobijemo glatku masu koju ćemo oblikovati.

U ovo se mogu dodati i različite začini, kao što su npr. aroma gorkog badema, karanfilić, muškatni oraščić ili cimet.U masu od badema i šećera možete dodati i komadiće sušenog voća, sve još jednom dobro umijesiti i praviti kuglice koje ćete preliti istopljenom čokoladom.

  • 2
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Intervjui

Vedran Zubić, dobitnik Global Teacher Award 2022 – Nagrađujem đake

30 Januara, 2023
Novosti

SARAJEVO TOURISM SUMMIT 2023

29 Januara, 2023
Novosti

Web3 i blockchain u BiH: Prijavite svoja istraživanja i radove

26 Januara, 2023
Novosti

FIS Europa kup u OC Bjelašnica okupit će najelitnije skijaške

26 Januara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lavanda – recepti za savršeno ljetno osvježenje

Sladoled, limunada, keksići… Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih

Novosti

Poznati bečki lokal testira na COVID-19 uz kafu i kolače za ponijeti

Poznati bečki lokal “Cafe Museum” na trgu Karlsplatz pretvorio se

BiH ❤ BiH Bucket list challenge 2021 Kuhinja Vikend Planer

Smokvara, ukusna hercegovačka poslastica

BiH Bucket List Challenge – Izazov #93 Posjećujući gradove na

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.