Marcipan

    Marcipan

    Iako se vjeruje da marcipan potječe iz Perzije (Irana) i da su ga u Evropu donijeli Turci, postoji spor oko Mađarske i Italije oko porijekla.

    Marcipan je postao međunarodni specijalitet koji je zbog visokog sadržaja badema, vrlo hranjiva namirnica bogata korisnim sastojcima.

    SASTOJCI

    200 g presnog neoljuštenog badema,

    100 g šećera u prahu,

    3 kašike kristal šećera,

    1 kašika vode,

    sok od pola limuna

    Badem se ubaci u šerpicu sa ključalom vodom i prokuha se nekih 2 minuta, tek toliko da se ljuska odvoji. Ne ostavljati ga da se duže kuha da ne bi previše odmeknuo. Procijedite ga i prelijete hladnom vodom. Skinete mu ljusku.

    Oljušten badem se stavi u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavi se u rernu nekih petnaestak minuta na 50°C da se osuši. Osušen badem se samelje na mašini za orahe.

    U mljeveni badem se doda šećer u prahu, sve se promiješa i stavi se u mikser ili mašinu za sjeckanje i sve se još 2-3 minuta dobro izmiksa da se dobije ujednačena smjea.

    U manji sud stavite šećer, vodu i sok od limuna. Ostavite da provri dok se šećer ne istopi.

    Od samljevenog badema i šećera rukama mjesiti smjesu uz dodavanje šećernog sirupa po potrebi, dok ne dobijemo glatku masu koju ćemo oblikovati.

    U ovo se mogu dodati i različite začini, kao što su npr. aroma gorkog badema, karanfilić, muskatni oraščić ili cimet.U masu od badema i šećera možete dodatiti i komadiće sušenog voća, sve još jednom dobro umjesiti i praviti kuglice koje ćete preliti istopljenom čokoladom.

    SHARE
    Prethodni članakTitova ulica
    Naredni članakSki centar Kneževo