Marija Nović: Sanjaj i leti visoko

Najmlađa pilotkinja u historiji generalne avijacije u BiH već sada je dobila ponudu da ljeti vozi turiste na panoramsko razgledanje

Marija Nović (17) javnosti je postala poznata kao najmlađa pilotkinja u historiji generalne avijacije u BiH. Već nekoliko godina živi na relaciji Derventa-Beograd, gdje pohađa srednju stručnu školu Vazduhoplovnu akademiju. Krećući se prema cilju sticanja dozvole za putniče avione, uzore i inspiraciju pronalazi u pilotkinjama Air Srbije – Ivani Milojević i Biljani Savić. 

Pilotkinja privatnih aviona 

Marijino interesovanje za vazduhoplovstvo bilo je najprije vezano za kontrolu letenja, no, kada se osmjelila da pohađa obuku za pilota i osjetila čari letenja, poželjela je da to bude njena profesija. 

“U drugoj školskoj godini, sa 16 godina, otvorila mi se mogućnost da u školi pohađam paralelno s nastavom i teorijski dio nastave za PPL pilota (op.a. dozvola privatnog pilota).  Teorija obuhvata devet ispita: poznavanje vazduhoplova, metereologiju, navigaciju, komunikaciju, operativne procedure, teoriju letenja, ljudske mogućnosti, performanse i planiranje leta. Nakon položenih ispita u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo u Beogradu i dobijenog ljekarskog uvjerenja sa svojih nepunih 17 godina dobila sam letačku knjižicu i stekla pravo da pohađam praktičnu obuku. Tri mjeseca sam svakodnevno bila na obuci na aerodromu u Subotici, a u oktobru 2021. polagala praktični ispit letenja u Novom Sadu. Tada sam zvanično dobila PPL dozvolu”, kaže Marija Nović, koja je do sada upravljala modelima kao što su Cessna 150, Cessna 172 i Piper 38

“Veliko je zadovoljstvo upravljati avionom. Osjećanja su pomiješana, osjećate slobodu, divljenje pogledima na prirodu, odgovornost, adrenalin, ponos i pomalo strah, koji je štaviše poželjan, jer onaj ko ga osjeća, poštuje procedure i fizičke mogućnosti aviona.”

Sada kada je postala pilotkinja privatnih aviona s međunarodnom dozvolom, Marija je već dobila ponudu da ljeti vozi turiste na panoramsko razgledanje. No, na prvom narednom letu najprije će se među njenim putnicima naći porodica, a ponuda ostaje otvorena i za njene nastavnike iz osnovne škole. 

Sloboda, adrenalin, ponos i strah


“Veliko je zadovoljstvo upravljati avionom. Osjećanja su pomiješana, osjećate slobodu, divljenje pogledima na prirodu, odgovornost, adrenalin, ponos i pomalo strah, koji je štaviše poželjan, jer onaj ko ga osjeća, poštuje procedure i fizičke mogućnosti aviona”

 Buduća kapetanka

Budući da u cockpitu i dan-danas sjedi veoma malo žena pilota, pitali smo je kako izgleda zastupljenost djevojaka u odnosu na mladiće u školi. 

– Mnogo djevojaka je u našoj školi. Nešto manje ih ima na aviomehaničarskom smjeru, dok se mali broj odlučuje za pilotsku obuku. Od sedmero učenika u mojoj klasi jedina sam djevojka”, kaže Marija, kojoj je tokom školovanja vrijeme najveći izazov. 

Paralelno pohađa više obuka trudeći se tako što prije steći sve diplome i dozvole. Završavanjem Vazduhoplovne akademije neće stati njeno obrazovanje, jer se ona iduće godine, osim na četvrtoj godini akademije, vidi i kao studentica prve godine Saobraćajnog fakulteta

 

Obuka i školovanje za pilota su skupi, tako da je neizmjerno zahvalna svojoj porodici na svekolikoj podršci koju joj sve vrijeme pruža. Ona ih čini ponosnim svojim rezultatima i ciljevima koje je postavila. Jer, Marija neće stati dok se na nađe na vrhu. Kao kapetanka Airbus aviona, bilo domaćih ili stranih kompanija. 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content