Marko Louis: Koga god sam sreo iz Sarajeva bio je raja

Kada se na regionalnoj sceni prvi put začuo glas Marka Louisa, bio je pravo osvježenje, a opet nekako poznat. Sin legendarnog pjevača Louisa glasom i muzikom neodoljivo podsjeća na oca, no donosi je na sebi svojstven način s kojim je brzo osvojio publiku i postao jedan od omiljenih pjevača u regiji danas.

Foto: Privatni album

Krajem prošle godine, u jeku pandemije, svjetlo dana ugledao je njegov novi, a četvrti studijski album koji govori o slobodi u godini kada je ona svijetu bila uskraćena, što je bio povod da razgovaramo s Markom.

Razgovarala: Semra Hodžić

Drago mi je da sam doživeo i ovakve nastupe

Kako si zadovoljan albumom i prvim reakcijama publike? Koja je tvoja omiljena pjesma s albuma?

Meni je bilo veoma bitno da album izađe još u 2020. godini. Planirao sam da ga izdam na proljeće, ali sam onda pomerio za kraj godine i tako je i bilo. Jako sam zadovoljan sa albumom i sa reakcijama, jedino što sam željan je da ga izvodim uživo, a nikako da to da učinimo zbog situacije. Omiljena pesma mi je možda ODLAZIM i SLOBODA.

Prethodna godina bila je teška za karijeru muzičara, no ti si jedan od rijetkih koji je uspio ostvariti neke od značajnih nastupa. Kako je nastupati pod novonastalim okolnostima i koji je za tebe nastup bio najposebniji?

Taj na neki način novi format online nastupa je veoma interesantan i drago mi je da sam i to doživeo, da li je u pitanju live uključenje preko Instagrama gde sam uživo za klavirom ili je to online koncert sa neke lepe lokacije sa celim bendom. No u svakom slučaju to ne može da zameni živu svirku sa publikom. Izdvojio bih nastup na 4.0 festivalu, a online koncert se odvijao u Baču kod tvrđave.

Uz oca smo uvek bili okruženi muzikom

Oni koji tek otkrivaju tvoj raskošni talenat iznenade se kada čuju da si sin legendarnog pjevača, a oni koji to znaju kažu da si slika i prilika svoga oca. Od njega si naslijedio i taj jedinstven pristup muzici. Koja su tvoja prva sjećanja na tvoje muzičke početke i kako je tvoj otac i njegova muzika utjecalo na ono što si ti danas postao?

Od kada znam za sebe ja sam bio bubnjar i perkusionista.. Sa godinu dana udarao sam na kongama mog oca. Otac je najviše uticao na nas tako što smo uvek bili okruženi muzikom, muzičarima i svirkama. Nekako nam je muzika bila svakodnevnica i ta ljubav i posvećenost prema muzici se gajila i rasla.

Marko s ocem Louisom; Foto: Privatni album

Tvoja porodica očito ima poseban dar za muziku, jer je publici drag i prekrasni glas tvoje sestre Maje. Kako ste provodili vrijeme kao porodica i koje uspomene najradije čuvaš?

Maja i ja smo uvek bili veoma bliski i puno stvari smo radili zajedno ili paralelno. Ona je u muzici duže nego ja i dosta stvari sam naučio od nje. Sada trenutno radimo na njenom novom albumu koji treba pre leta da izađe. Biće odličan.

Posebna veza sa Sarajevom

Čest si gost u Sarajevu. Šta je to što te veže za ovaj grad i zbog čega mu se stalno vraćaš?

Uvek sam imao neku posebnu povezanost sa Sarajlijama. Koga god sam sreo u životu, a da je iz SA bio je duhovit, smešan, raja. Moja supruga, i majka naše dvoje dece, je iz Sarajeva i zato sam posebno vezan za grad i često dolazim u Sarajevo porodično, zbog prijatelja ili zbog moje muzike. Uvek se radujem susretu sa ekipom iz Helem Nejsea zato što znam da uvek nešto lepo i novo smislimo i džemujemo.

Sa ekipom Helem nejse u spotu za jednu od zajedničkih pjesama

Preporučuješ li Sarajevo svojim prijateljima i šta im kažeš da obavezno posjete?

Ne bih da ispadnem loš vodič ali svakako bih prvo otišao na klopu na par mesta.

Želim dovršiti turneju

Šta ćeš prvo uraditi kada prođe pandemija i gdje bi volio održati prvi koncert kao što su bili nekada?

Dugujem koncerte u Ljubljani, Zagrebu i u Sarajevu tako da mi je velika želja da dovršim turneju koju sam započeo u novembru 2019. Od kada sam uspeo da održim koncert u Beogradu u novembru imam veliku želju da napravim veliki koncert u Beogradu, Sarajevu i Podgorici.

Koje su tvoje želje i planovi za ostatak godine?

Da smo svi zdravi i da konačno počnemo da sviramo zajedno sa publikom.

Osim uz muziku, kako se najradije opuštaš?

Volim da igram košarku i da trčim. Opuštam se uvek uz dobru klopu i dobru raju.

Kojim knjigama se rado vraćaš?

Moram da priznam da nemam naviku puno da čitam, ali volim da se setim knjige i priče Malog princa. Nedavno sam započeo Stingovu knjigu “Raštimana muzika” i žao mi je što je još nisam dovršio.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content