Martin Brod – mjesto gdje Unac ljubi Unu

BiH Bucket List Challenge

Izazov #61 – Posjeti mjesto gdje Unac ljubi Unu 

Martin Brod je naselje udaljeno 50-tak kilometara od Bihaća, smješteno na izlazu iz dva kanjona, na mjestu gdje se Unac kao pritoka ulijeva u rijeku Unu. 

 
Foto: NP Una
Vodopad Milančev buk

Upravo ovdje, nalazi se jedan od najljepših i najprivlačnijih dijelova Une, vodopad Milančev buk. Visok je oko 54 m, preko kojeg se prelijeva prosječno 63 kubna metra vode u sekundi. Odavde, pa kroz cijelo naselje može se vidjeti mnoštvo drugih slapova, bazena i kaskada što ga čini jednim od najljepših i najprivlačnijih dijelova Une i Nacionalng parka Una.

Ovi prirodni vodopadi predstavljaju unikatnu vrijednost koja na Unu privlači ogroman broj turista i zaljubljenika u prirodu, mnogima poznat po startu tradicionalne Unske regate.

Martin Brod je kroz historiju bio poznat po vodenicama za mljevenje žita koje se nalaze na rijeci Uni, jer su vodenice – mlinovi prirodna fabrika za proizvodnju brašna. Do početka 20 vijeka postojalo je desetine mlinova, a danas ih je u funkciji svega nekoliko.

U Gornjem selu, 200 metara od vodopada, nalazi se prirodna, ekološka veš mašina zvana „bučnica“ jedna od turističkih atrakcija Martin Broda, za koju se pretpostavlja da je starija od 300 godina. Bučnica ima sedam brzina, pere bez deterdženta za veš zahvaljujući velikoj akumulaciji čiste vode koja u buretu s rupicama proizvodi centrifugu.

Manastir – Martin Brod, Foto: NP Una
Manastir Rmanj

Pored vodopada, Martin Brod je poznat i po pravoslavnom manastiru Rmanj  iz 15. vijeka koji je građen od unikatne unske sedre. Manastir je podignut je 1443. godine, a posvećen je sv.Nikolaju Mirliksijskom. Podigla ga je Katarina Branković – kćer srpskog despota Đurđa Brankovića, a žena grofa Urliha II Celjskog.

U starijim dokumentima manastir se naziva: Hrmanj, Ajerman, Chermlja, Szermil, Hermanya, Herman, a ime je dobio po Katarininom sinu Hermanu III koji je zbog bolesti mlad umro, te je njemu u spomen Katarina podigla ovaj manastir. U narodu se vremenom od imena Herman pretvori u naziv Rmanj, i taj je naziv je ostao do dana današnjeg.

Foto: TZ Bihać
Ribolov na Uni

Zbog obilja kvalitetne riječne ribe ,veliki broj sportskih ribolovaca iz svih krajeva svijeta dolaze u Martin Brod, na lokacije za mušičarenje koje su pod posebnim režimom ribolova. U ovom dijelu Unac je širok oko 30 m sa dubinama od 0.5 do 4 m.

Izuzetno je bogat potočnom i kalifornijskom pastrmkom kapitalne vrijednosti, jer je prosječna lovna veličina i za potočnu i kalifornijsku pastrmku na Uncu od 2 – 6 kg, mada u svojim virovima krije ribe još većih dimenzija (i do 10 kg). Pored pastrmki Unac naseljava i lipljan.

Nacionalni park „Una“, rijeka Una – Kulen Vakuf i rijeka Unac – Martin Brod su mjesta gdje se odžava i Međunarodni-revijalni kup „Fly fishing“.

Iznad Martin Broda se nalaze i lovna područja, planina Osječenica, koja obiluje sa dosta divljači, kako sitne tako i krupne.

I Martin Brod ima svoju legendu

Nekad davno izuzetno lijepa djevojka Marta, zaljubila se u momče kudrave kose i garava lica koji je živio tamo preko na drugoj obali Une. Roditelji njeni ni da čuju za tu vezu i ljubav…

Jednog dana u kasno doba krene Marta put Une, zadigne skute od suknje, pa krenu preko broda, svome dragom. Okliznula se na skliskoj unskoj sedri i pala u vodu, a na površini smaragdne vode samo se kratko zadržala njena zlatno-plava djevojačka kosa. Taj gaz, odnosno brod kako ga mještani zovu, prozvaše Martin Brod.

Sve posjetiteljke koje se zovu UNA imaju besplatan ulaz u posjetilačke zone Nacionalnog parka uz predočenje validnog dokumenta sa fotografijom.

KONTAKT

NACIONALNI PARK UNA

Bosanska 17d, 77 000 Bihać, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax: +387 37 221 528

e-mail: marketing.jp.np.una@gmail.com


BiH Bucket List Challenge

Izazov #61 – Posjeti mjesto gdje Unac ljubi Unu 

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Martin Brod. Prihvatamo isključivo fotografije sa vodopada Milančev buk!

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ŠTRBAČKI BUK NA UNI

NJEGOVO VELIČANSTVO, NACIONALNI PARK UNA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content