Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Maslačak u kuhinji
 Maslačak u kuhinji
Furaj Planetom Kuhinja

Maslačak u kuhinji

by Furaj.ba 5 min read

AA

Hej maslačku uz poljski put, A gdje ti je dukat žut? “Pravio sam trampu: Dao ga za lampu”. -A kome ćeš sjati ,Može li se znati? “Djeci, kad me pušu, Obasjat’ ću dušu” .GRIGOR VITEZ

Mnogi od nas kao djeca otpuhivali su sjemenje ovog cvijeta na sve četiri strane svijeta.

To je višegodišnja zeljasta biljka sa žutim cvijetovima čiji se mladi listovi koriste za pripremu salate, cvjetovi za pripremu meda, a svi koji su rat proveli u Sarajevu, znaju da pečeni korijen služi kao zamjena za kafu.

Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i paradajz.

Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.

Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe.

Maslačak ima mnoga ljekovita svojstva kao što su liječenja upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće i drugih oboljenja. Također se koristi za smanjivanje masnoća u krvi. Sirovi ili osušeni korijen maslačka može djelovati pročišćavajuće za naše tijelo ako se koristi kao čaj. Stimulira probavu i odličan je protiv zgrušavanja krvi.

Možda ste propustili:  Sunčanica i toplotni udar - neprijatelji organizma ljeti

Kada berete maslačak najbolje je brati lišće koje raste u hladu, jer je sočnije i manje gorko.

Od maslačka možete napraviti salatu, sirup, čaj, a najpoznatiji proizvod je med od maslačka.

Med od maslačka

Sastojci:

500 gr žutih cvjetova ( po želji se može dodati 100 gr kadulje)

3kg šećera

5 limuna ( može i pola limun – pola naranča)

500 žutih cvjetova maslačka dobro isperite vodom, a zatim ih namočite u tri litre vode 24 sata. Drugi dan u tekućinu u kojoj su bili namočeni cvjetovi stavite 3 kilograma šećera, tri narezane naranče i dva limuna. Smjesu kuhajte 30 minuta, a zatim je procijedite i kuhajte još 30 minuta uz stalno miješanje. Neće se odmah zgusnuti nego će se hlađenjem zgusnuti. Kada se smjesa ohladi stavite je u staklene tegle.

Kafa od korijenja maslačka

Iskopajte korijenje u proljeće, operite ga, razrežite i popržite u pećnici. Sameljite ga u mlinu za kafu. Pripremajte ga samostalno poput kafe ili kao dodatak kafi.


Čaj od korijenja i lišća maslačka

1-2 čajne kašike isjeckanog maslačka (lišća i korijena) preliti sa ¼ l hladne vode, zagrijati do kuhanja i kuhati 1 minutu. Ostaviti da stoji 10 minuta. Procijediti i piti.

Možda ste propustili:  Dobitnici nagradne igre Podravke BiH i Furaj.ba

Salata od maslačka

Lišće maslačka je blagi diuretik, koji pomaže protiv zadržavanja vode u organizmu tokom trudnoće i pomaže razgradnji celulita.

Sastojci:

1 šoljica opranog lista maslačka

½ šoljica rotkvice narezane na okrugle listiće

½ šoljice oraha, badema ili lješnjaka

1/2 male kašikice jabučnog sirćeta

malo soli

1 kašika maslinovog ulja

½ kašike vode

Priprema:

Dobro oprati maslačak i rotkvicu, narezati ih i pomiješati.

Na suhoj, lagano zagrijanoj tavi, na niskoj temperaturi uz stalno miješanje prepržiti orahe, bademe ili lješnjake pa ih nasjeckaj.

U manjoj šoljici pomiješati jabučno sirće, maslinovo ulje i vodu, pa preliti preko maslačka i rotkvica.

Posuti sjeckanim orasima/bademima ili lješnjacima te promiješati.
Po želji se u salatu mogu dodati i tvrdo kuhana jaja.


Hej maslačku uz poljski put, A gdje ti je dukat žut? “Pravio sam trampu: Dao ga za lampu”. -A kome ćeš sjati ,Može li se znati? “Djeci, kad me pušu, Obasjat’ ću dušu” .

                                                        GRIGOR VITEZ


 

Možda ste propustili:  Zašto ne biste trebali doručkovati poslije 8:30 ujutro?
  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Nova Ladies In sezona obećava poseban i drugačiji doživljaj za

1 Jula, 2022
Novosti

Ponovo će voz krenuti iz Sarajeva prema Zagrebu

1 Jula, 2022
Novosti

 ‘Zeleni ključ’ uručen Sarajevo Film Festivalu

1 Jula, 2022
blog

Top 3 lokacije za vožnju kajakom u blizini Sarajeva

30 Juna, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Vikend Planer

Planinarski dom “Planinski biser” u Ledićima

U slikovitom bjelašničkom selu Ledići ugniježdenom na padinama olimpijske planine

BiH Bucket list challenge 2021 Novosti Održivi razvoj Zanimljivosti

Jednostavni koraci koje možemo napraviti za spas planete na kojoj živimo

BiH Bucket List Challenge – Izazov #42 Ukoliko ljudi ne

Adresar Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina

Reumal: Drugo ime za zdravlje i relaksaciju

Već decenijama fojničko lječilište Reumal je zahvaljujući čudesnoj djelotvornosti radioaktivne

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.