Maslačak u kuhinji

    Maslačak u kuhinji

    Hej maslačku uz poljski put, A gdje ti je dukat žut? “Pravio sam trampu: Dao ga za lampu”. -A kome ćeš sjati ,Može li se znati? “Djeci, kad me pušu, Obasjat’ ću dušu” .GRIGOR VITEZ

    Mnogi od nas kao djeca otpuhivali su sjemenje ovog cvijeta na sve četiri strane svijeta.

    To je višegodišnja zeljasta biljka sa žutim cvijetovima čiji se mladi listovi koriste za pripremu salate, cvjetovi za pripremu meda, a svi koji su rat proveli u Sarajevu, znaju da pečeni korijen služi kao zamjena za kafu.

    Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i paradajz.

    Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.

    Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe.

    Maslačak ima mnoga ljekovita svojstva kao što su liječenja upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće i drugih oboljenja. Također se koristi za smanjivanje masnoća u krvi. Sirovi ili osušeni korijen maslačka može djelovati pročišćavajuće za naše tijelo ako se koristi kao čaj. Stimulira probavu i odličan je protiv zgrušavanja krvi.

    Kada berete maslačak najbolje je brati lišće koje raste u hladu, jer je sočnije i manje gorko.

    Od maslačka možete napraviti salatu, sirup, čaj, a najpoznatiji proizvod je med od maslačka.

    Med od maslačka

    Sastojci:

    500 gr žutih cvjetova ( po želji se može dodati 100 gr kadulje)

    3kg šećera

    5 limuna ( može i pola limun – pola naranča)

    500 žutih cvjetova maslačka dobro isperite vodom, a zatim ih namočite u tri litre vode 24 sata. Drugi dan u tekućinu u kojoj su bili namočeni cvjetovi stavite 3 kilograma šećera, tri narezane naranče i dva limuna. Smjesu kuhajte 30 minuta, a zatim je procijedite i kuhajte još 30 minuta uz stalno miješanje. Neće se odmah zgusnuti nego će se hlađenjem zgusnuti. Kada se smjesa ohladi stavite je u staklene tegle.

    Kafa od korijenja maslačka

    Iskopajte korijenje u proljeće, operite ga, razrežite i popržite u pećnici. Sameljite ga u mlinu za kafu. Pripremajte ga samostalno poput kafe ili kao dodatak kafi.


    Čaj od korijenja i lišća maslačka

    1-2 čajne kašike isjeckanog maslačka (lišća i korijena) preliti sa ¼ l hladne vode, zagrijati do kuhanja i kuhati 1 minutu. Ostaviti da stoji 10 minuta. Procijediti i piti.

    Salata od maslačka

    Lišće maslačka je blagi diuretik, koji pomaže protiv zadržavanja vode u organizmu tokom trudnoće i pomaže razgradnji celulita.

    Sastojci:

    1 šoljica opranog lista maslačka

    ½ šoljica rotkvice narezane na okrugle listiće

    ½ šoljice oraha, badema ili lješnjaka

    1/2 male kašikice jabučnog sirćeta

    malo soli

    1 kašika maslinovog ulja

    ½ kašike vode

    Priprema:

    Dobro oprati maslačak i rotkvicu, narezati ih i pomiješati.

    Na suhoj, lagano zagrijanoj tavi, na niskoj temperaturi uz stalno miješanje prepržiti orahe, bademe ili lješnjake pa ih nasjeckaj.

    U manjoj šoljici pomiješati jabučno sirće, maslinovo ulje i vodu, pa preliti preko maslačka i rotkvica.

    Posuti sjeckanim orasima/bademima ili lješnjacima te promiješati.
    Po želji se u salatu mogu dodati i tvrdo kuhana jaja.


    Hej maslačku uz poljski put, A gdje ti je dukat žut? “Pravio sam trampu: Dao ga za lampu”. -A kome ćeš sjati ,Može li se znati? “Djeci, kad me pušu, Obasjat’ ću dušu” .

                                                            GRIGOR VITEZ