Mastercard ubrzava prelazak na održive kartice

Mastercard je danas objavio da ubrzava napore da iz svoje mreže do 2028. godine ukloni kartice od PVC plastike. Ovaj potez dodatno jača posvećenost kompanije ka ciljevima održivosti i dostupnosti održivijih rješenja potrošačima koji traže način da smanje svoj uticaj na okolinu.  

Foto: Mastercard

Od 1. januara 2028. godine sve novoproizvedene plastične platne kartice moraće da budu napravljene od održivijih materijala, uključujući recikliranu ili plastiku iz bio izvora kao što su rPVC, rPET, or PLA[1], koje su odobrene kroz certifikacioni program. Kompanija će podržati svoje globalne partnere izdavaoce u periodu prelaska sa PVC na kartice od održivijih materijala. 

Mastercard je pokrenuo program Sustainable Card Program, odnosno Program održiva kartica, 2018. godine. Od tada se programu pridružilo više od 330 izdavaoca u 80 zemalja, i svi rade u partnerstvu sa glavnim proizvođačima kartica u svojoj mreži na migraciji više od 168 miliona kartica na reciklirane i materijale na biloškoj bazi.

Promjenom pravila, sve nove kartice biće certificirane od strane kompanije Mastercard u smislu procjene njihovog sastava i tvrdnji o održivosti. Nakom toga certificiranje će potvrditi nezavisni revizor. Kada je kartica certificirana, na nju može da se stavi Card Eco Certification znak.

Mastercard je započeo napore u pravcu održivosti prije više od jedne decenije i to sa fokusom na finansijskoj inkluziji, odgovorno upravljanje podacima i očuvanje životne sredine. Preko svoje mreže, kompanija sarađuje sa partnerima u donošenju ekoloških inovacija i inicijativa na tržište, poput Priceless Planet koalicije, kalkulatora ugljičnog otiska i programa održive kartice.

“Mastercard je posvećen unaprjeđenju klimatskih akcija i smanjenju otpada usmjeravanjem našeg biznisa ka dostizanju nulte emisije i korištenjem naše mreže za ubrzanje tranzicije ka niskougljičnoj, regenerativnoj ekonomiji”, rekla je Elen Jakovski, direktorica za održivost u kompaniji Mastercard. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content