Medeni Zlatnik – kolač iz srednjeg vijeka kao suvenir iz Jajca

U Jajcu je prošle sedmice promoviran Medeni zlatnik, kolač koji predstavlja kraljevski grad Jajce.

Foto: Visit Jajce

Turistička zajednica je u suradnji sa slastičarnicom Granny’s Kate u prisustvu brojnih znatiželjnika u gradskom parku promovirala Medeni Zlatnik, kolač osmišljen da predstavlja kraljevski grad.

U uvodnom govoru direktorica Turističke zajednice Jajce Darija Vujeva ukratko je opisala kako je tekla saradnja TZ sa Josipom Kulenović, vlasnicom slastičarnice koja je osmislila ovu slasticu. Pored toga, ukratko se osvrnula i na rekordnu turističku sezonu te turističkim radnicima i čestitala na odličnom rezultatu ove ljetne sezone.

Josipa Kulenović je opisala put koji je doveo do nastanka Medenog Zlatnika, te da je napravljen na način kako se to radilo u srednjem vijeku.

U prelijepo uređenom ambijentu parka koji je za ovu prigodu poprimio poseban, srednjovjekovni ugođaj. Prisutne je zabavljao Violinski trio, sa razglasa je svirala srednjevjekovna muzika, na tronu je sjedio kralj sa svojom kraljicom i Jajačkim vitezovima.

Ovime Jajce dobiva još jedan, zasigurno ne i posljednji zaštitni znak koji će ga karakterizirati kao vrhunsku turističku destinaciju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content