Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika širom svijeta obilježava se 21. februara.

Dan maternjeg jezika

Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika, a UNESCO je proglasio Dan maternjeg jezika na ovaj dan 1999. godine.

Praznik je nastao na inicijativu Bangladeša (bivšeg Istočnog Pakistana) gdje su na današnji dan 1952. održani protesti u organizaciji Pokreta za bengalski jezik, kada su policija i vojska ubile nekoliko studenata u Dhaki.

Naime, na javnom mitingu 21. marta 1948. Mohammed Ali Jinnah, generalni guverner Pakistana, proglasio je urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana. Narod Istočnog Pakistana (današnjeg Bangladeša), čiji je maternji jezik bengalski, počeo je protestovati protiv te odluke.

Borba za maternji jezik

Studenti su odlučili održati proteste 21. februara 1952. kako bi pozvali da se cijeli Istočni Pakistan pobuni. Međutim, vlada se dan ranije pozvala na Član 144. Iako su studenti odlučili protestovati, ali pritom ne kršiti Član 144, policija je otvorila vatru i ubila nekoliko njih, a ranila stotine.

U čast njihove borbe za svoj maternji jezik, Međunarodni dan maternjeg jezika se obilježava 21. februara i redovno ga proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovirale jezičku i kulturnu raznolikost, te višejezičnost.

UNESCO je proglasio sljedećih deset godina (2022.-2032.) desetljećem autohtonih jezika čime želi zaštititi lingvističku različitost i ojačati prava ljudi iz jezičnih manjinskih zajednica.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

Naš jezik bosanski

Povelja Kulina bana

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content