Međunarodni dan maternjeg jezika

  Međunarodni dan maternjeg jezika

  Međunarodni dan maternjeg jezika širom svijeta obilježava se 21. februara.

  Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika, a UNESCO je proglasio Dan maternjeg jezika na ovaj dan 1999. godine.

  Praznik je nastao na inicijativu Bangladeša (bivšeg Istočnog Pakistana) gdje su na današnji dan 1952. održani protesti u organizaciji Pokreta za bengalski jezik, kada su policija i vojska ubile nekoliko studenata u Dhaki.

  Naime, na javnom mitingu 21. marta 1948. Mohammed Ali Jinnah, generalni guverner Pakistana, proglasio je urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana. Narod Istočnog Pakistana (današnjeg Bangladeša), čiji je maternji jezik bengalski, počeo je protestovati protiv te odluke.

  Studenti su odlučili održati proteste 21. februara 1952. kako bi pozvali da se cijeli Istočni Pakistan pobuni. Međutim, vlada se dan ranije pozvala na Član 144. Iako su studenti odlučili protestovati, ali pritom ne kršiti Član 144, policija je otvorila vatru i ubila nekoliko njih, a ranila stotine.

  U čast njihove borbe za svoj maternji jezik, Međunarodni dan maternjeg jezika se obilježava 21. februara i redovno ga proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovirale jezičku i kulturnu raznolikost, te višejezičnost.

  Naš jezik bosanski

  Povelja Kulina bana

  Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i ove godine organizira sad već tradicionalnu manifestaciju Dani Instituta za jezik. Manifestacija traje mjesec dana, od 21. februara do 21. marta i uključuje niz sadržaja na različitim lokacijama širom Bosne i Hercegovine i u inostranstvu. Ove godine proslavljaju 48 godina rada i pripremili su raznovrsne sadržaje.

  Od 22. do 23. februara, također povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, u Danskoj se održava konferencija “Zajedništvo bosanskohercegovačke dijaspore u Danskoj – uslov za očuvanje maternjeg jezika”.

  Bogatim programom i ove godine Institut za jezik želi predstaviti dostignuća u nauci o jeziku, otvaranje nauke prema širem društvu, pomoći dijaspori u njegovanju maternjeg jezika te informiranje domaće i strane javnosti o najnovijim dostignućima u bosnistici.