Međunarodni susret oldtimera u Sarajevu

Od 2004. godine, prvi vikend nakon međunarodnog praznika rada, 1. Maja, bio je i ostao rezervisan za jednogodišnje okupljanje oldtimer vozila i održavanje međunarodnih Olditimer susreta.

Tako je i za protekli vikend predstavljeno 17. izdanje Međunarodnih susreta oldtimer automobila i motocikala (Međunarodni Oldtimer Rally), uključujući i izložbu ispred Sarajevo City Center-a (SCC-a), gdje je bilo izloženo više od 60 oldtimera.

Neki od njih predstavljaju istinske raritete, a posebno zanimanje pobudio je najstariji automobil ovogodišnjih susreta – Ford iz 1917. godine.

Kako je Feni kazao predsjednik Old Timer kluba Sarajevo Nedim Husić-Braco, višednevna manifestacija koja je počela u petak, nastavljena je u subotu „ispitom spretnosti“ na Vilsonovom šetalištu, nakon čega je uslijedila izložba ispred SCC-a, te okupljanje u Sarajevskoj pivnici, a potom i panoramska vožnja žičarom.

Ova nesvakidašnja manifestacija ove godine okupila je više od 60 posada, te su se susretima oldtimera odazvali brojni gosti iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Belgije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a gost iz Gevgelije (Đevđelije) dovezao je džipa iz 1941. godine.

Husić, nadalje, navodi kako je ovogodišnja manifestacija, organizirana povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i Općine Centar, pobudila veliko interesovanje sudionika oldtimer susreta, ali i građana, uključujući i one najmlađe znatiželjnike, koji su iskazali zanimanje za limene ljubimce iz prošloga stoljeća, koje njihovi vlasnici održavaju s mnogo ljubavi i pažnje. Ovogodišnje međunarodne oldtimer susrete podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Centar.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content