Međunarodne kafe koje biste svakako trebali probati

Riječ kafa dolazi od arapske riječi qahwah, što znači moć. Kafa je postala jedno od najčešće konzumiranih pića. Diljem svijeta je dio popularne kulture i društvenog života. Kada trebate energiju kafa je idealno piće za započeti dan. Kafa se pije na poslu, u društvu i razgovoru sa prijateljima i porodicom, ali je i najbolja prijateljica sa cigaretom. Svaki pušač može potvrditi da nema većeg „meraka“ nego zapaliti cigaretu uz kafu.

Zemljom porijekla kafe smatra se Etiopija, ali u današnje vrijeme kafa ima „ambasadu“ u svakom kutku svijeta. U nastavku članka pročitajte koje su to najpoznatije kafe na svijetu koje biste i vi trebali probati. Pa započnimo naše putovanje:

Kafa sa mijekom – nalik je na čokoladno mlijeko, ali se umjesto čokoladnog sirupa u mlijeko dodaje sirup od kafe. Kafa sa mlijekom je uvedena na Rhode Island-u negdje u ranim 30-im godinama 20. stoljeća.

Caffè Marocchino – je nastala u Italiji, a ne u Maroku kako većina ljudi misli zbog imena. Poslužuje se na maloj tacni, a sastoji se od espressa, kakaa u prahu i mliječne pjene. Slađa je od običnog espressa i blažeg je okusa. U nekim regijama Italije dodaje se dodatni sloj kakaa, što ovu kafu čini slađom.

Vijetnamska ledena kafa – vrlo je slična grčkom frapeu. Napravljena je sa fino usitnjenom Vijetnasmskom tamno prženom kafom. Kafi se dodaje kondenzirano mlijeko, a kafa se prelijeva preko leda. Korištenje zaslađenog kondenziranog mlijeka je počelo, jer su postajala ograničenja u dostupnosti svježeg mlijeka u Vijetnamu još u 19. stoljeću, kada je ovaj posebni napitak uveden od strane Francuza u Vijetnam.

Irska kafa – potoji nekoliko različitih recepata za irsku kafu, ali od vas zavisi koju irsku kafu volite. U šoljici od kafe na dno se stavi kaščica smeđeg šećera, zatim se doda škotski ili irski viski, a zatim se šoljica do kraja napuni vrućom kafom. Na vrh se može staviti šlag.

  

 Frappe – grčki frappe je pjena pokrivena ledom iz aparata za piće, izrađena od prskanja suhe instant kafe. Vrlo je popularna u Grčkoj i na Cipru, ali je sada svoje mjesto našla i u drugim zemljama. Ovo je omiljeno ljetno piće, a milijuni turista posjećuju Grčke otoke u potrazi za ovom savršenom kafom. Možete je lako napraviti na slijedeći način: u blender stavite 3 kašike hladne vode, 1 kašiku instant kafe i dvije kaščice šećera. Mutite dok ne dobijete pjenu, oko 30 sekundi. Zatim ovoj smjesi dodajte oko šoljicu vode, nekoliko kockica leda i malo mlijeka. Sve promiješajte i poslužite u omiljenoj šolji.

Cappuccino je vjerovatno jedna od najpopularnijih kafa u Italiji i pravi je simbol italijanskih pića. Svaki pravi Talijan ovu kafu pije barem jednom sedmično. Napravljena je od espressa, vrućeg mlijeka i mliječne pjene. Tradicionalno se poslužuje u porculanskoj šoljici, koja ima veću moć zadržavanja toplote. Pjena na vrhu pomaže u zadržavanju toplote i tako omogućava da kafa duže bude topla.

Grčko-Turska kafa – poznata je po svom zrnu, njegovom načinu prženja i mljevenja. Najvažnije je da talog ostane na dnu šoljice i na taj način se ne dobija velika količina kofeina kao kod instant kafe. Grčka kafa je obično mješavina brazilske kafe i cikorije. Pitka je, a nije previše jaka. Turska kafa je mješavina kolumbijske kafe i zbog toga je ona mnogo jača.
 Frappuccino je mješavina dvije velike kafe i to talijanskog cappuccina i grčkog Frappe-a. Ovo je zvijezda među kafama, zaštićena je i prodaju je u Starbucksu. Možete je naći u flašama, pod istim nazivom, a prodaje se i na automatima.

 Café au lait je tradicionalni francuski način za pripremu kafe sa mlijekom. Tajna dobre francuske kafe je u zrnu. Zrno za ovu kafu je krupno mljeveno, a za pravljenje kafe dovoljna je samo jedna kaščica. Kada se u ekspress lončić stavi kafa, prelije se vrelom vodom, poklopi i ostavi pet minuta. Kada je gotova, ostavi se da se malo ohladi, stavite kvalitetno mlijeko, malo šećera i uživate.

  Espresso je suprotno od cappuccina i namijenjena je za ljude koji su u žurbi, a žele svom organizmu da priušte visoku dozu kofeina, kako bi se što prije razbudili i započeli dan puni energije. Uglavnom se pije stojeći. Ova vrsta kafe postala je popularna u cijelom svijetu 80-ih godina. Ljudi koji su ljubitelji kafe sigurno će cijeniti espresso. Možete da birate i u dužini espressa. Stavlja se ista količina kafe, ali njegova jačina nije ista, pa tako možete izabrati između kratke, srednje i duže espresso kafe.

 

Zato što jedan članak nije dovoljan….

BOSANSKI MERAK, KAHVENISANJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content