Riječ kafa dolazi od arapske riječi qahwah, što znači moć. Kafa je postala jedno od najčešće konzumiranih pića. Diljem svijeta je dio popularne kulture i društvenog života. Kada trebate energiju kafa je idealno piće za započeti dan. Kafa se pije na poslu, u društvu i razgovoru sa prijateljima i porodicom, ali je i najbolja prijateljica sa cigaretom. Svaki pušač može potvrditi da nema većeg „meraka“ nego zapaliti cigaretu uz kafu.
Zemljom porijekla kafe smatra se Etiopija, ali u današnje vrijeme kafa ima „ambasadu“ u svakom kutku svijeta. U nastavku članka pročitajte koje su to najpoznatije kafe na svijetu koje biste i vi trebali probati. Pa započnimo naše putovanje:
Kafa sa mijekom – nalik je na čokoladno mlijeko, ali se umjesto čokoladnog sirupa u mlijeko dodaje sirup od kafe. Kafa sa mlijekom je uvedena na Rhode Island-u negdje u ranim 30-im godinama 20. stoljeća.
Caffè Marocchino – je nastala u Italiji, a ne u Maroku kako većina ljudi misli zbog imena. Poslužuje se na maloj tacni, a sastoji se od espressa, kakaa u prahu i mliječne pjene. Slađa je od običnog espressa i blažeg je okusa. U nekim regijama Italije dodaje se dodatni sloj kakaa, što ovu kafu čini slađom.
Vijetnamska ledena kafa – vrlo je slična grčkom frapeu. Napravljena je sa fino usitnjenom Vijetnasmskom tamno prženom kafom. Kafi se dodaje kondenzirano mlijeko, a kafa se prelijeva preko leda. Korištenje zaslađenog kondenziranog mlijeka je počelo, jer su postajala ograničenja u dostupnosti svježeg mlijeka u Vijetnamu još u 19. stoljeću, kada je ovaj posebni napitak uveden od strane Francuza u Vijetnam.
Irska kafa – potoji nekoliko različitih recepata za irsku kafu, ali od vas zavisi koju irsku kafu volite. U šoljici od kafe na dno se stavi kaščica smeđeg šećera, zatim se doda škotski ili irski viski, a zatim se šoljica do kraja napuni vrućom kafom. Na vrh se može staviti šlag.
Frappe – grčki frappe je pjena pokrivena ledom iz aparata za piće, izrađena od prskanja suhe instant kafe. Vrlo je popularna u Grčkoj i na Cipru, ali je sada svoje mjesto našla i u drugim zemljama. Ovo je omiljeno ljetno piće, a milijuni turista posjećuju Grčke otoke u potrazi za ovom savršenom kafom. Možete je lako napraviti na slijedeći način: u blender stavite 3 kašike hladne vode, 1 kašiku instant kafe i dvije kaščice šećera. Mutite dok ne dobijete pjenu, oko 30 sekundi. Zatim ovoj smjesi dodajte oko šoljicu vode, nekoliko kockica leda i malo mlijeka. Sve promiješajte i poslužite u omiljenoj šolji.
Cappuccino je vjerovatno jedna od najpopularnijih kafa u Italiji i pravi je simbol italijanskih pića. Svaki pravi Talijan ovu kafu pije barem jednom sedmično. Napravljena je od espressa, vrućeg mlijeka i mliječne pjene. Tradicionalno se poslužuje u porculanskoj šoljici, koja ima veću moć zadržavanja toplote. Pjena na vrhu pomaže u zadržavanju toplote i tako omogućava da kafa duže bude topla.
Grčko-Turska kafa – poznata je po svom zrnu, njegovom načinu prženja i mljevenja. Najvažnije je da talog ostane na dnu šoljice i na taj način se ne dobija velika količina kofeina kao kod instant kafe. Grčka kafa je obično mješavina brazilske kafe i cikorije. Pitka je, a nije previše jaka. Turska kafa je mješavina kolumbijske kafe i zbog toga je ona mnogo jača.
Frappuccino je mješavina dvije velike kafe i to talijanskog cappuccina i grčkog Frappe-a. Ovo je zvijezda među kafama, zaštićena je i prodaju je u Starbucksu. Možete je naći u flašama, pod istim nazivom, a prodaje se i na automatima.
Café au lait je tradicionalni francuski način za pripremu kafe sa mlijekom. Tajna dobre francuske kafe je u zrnu. Zrno za ovu kafu je krupno mljeveno, a za pravljenje kafe dovoljna je samo jedna kaščica. Kada se u ekspress lončić stavi kafa, prelije se vrelom vodom, poklopi i ostavi pet minuta. Kada je gotova, ostavi se da se malo ohladi, stavite kvalitetno mlijeko, malo šećera i uživate.
Espresso je suprotno od cappuccina i namijenjena je za ljude koji su u žurbi, a žele svom organizmu da priušte visoku dozu kofeina, kako bi se što prije razbudili i započeli dan puni energije. Uglavnom se pije stojeći. Ova vrsta kafe postala je popularna u cijelom svijetu 80-ih godina. Ljudi koji su ljubitelji kafe sigurno će cijeniti espresso. Možete da birate i u dužini espressa. Stavlja se ista količina kafe, ali njegova jačina nije ista, pa tako možete izabrati između kratke, srednje i duže espresso kafe.
Zato što jedan članak nije dovoljan….