Međunarodni dan zagrljaja

Još od 1986 .godine kada ga je utemeljio američki svećenik Kevin Zaborney, širom svijeta svaki 21. januar slavi se Međunarodni dan zagrljaja. Mnoga naučna istraživanja dokazala su da su bliski ljudski kontakti poput dodira i zagrljaja veoma važni za naše emocionalno zdravlje, ali i ostvarivanje prisnijih odnosa i veće povezanosti sa bliskom ljudima i partnerom.

Cilj Međunarodnog dana zagrljaja je skrenuti pažnju javnosti na važnost zagrljaja u psihološkom i duhovnom smislu, jer takvo izražavanje iskrenosti i duboke naklonosti prema nekome (bilo da je riječ npr. o zagrljajima između muža i žene, djece i roditelja, mladića i djevojke, prijatelja…) uvelike pripomaže i razvoju međusobnih skladnih odnosa i duhovnog i psihološkog napredovanju same osobe.

Stoga ne propustite svoju ljubav i na takav način pokazati onima do kojih vam je jako stalo.

Stručnjaci Američkog psihosomatskog udruženja, objavili su studiju prema kojoj 20 sekundi grljenja direktno utječe na količinu proizvedenog oksitocina (tzv. hormona ljubavi)  koji u mozgu izaziva osjećaj zadovoljstva, nježnosti i bliskosti prema dragim nam ljudima. Zato, krenite nekome u zagrljaj i ne zaboravite da su 4 zagrljaja potrebna za preživljavanje, 8 za održavanje i 12 za napredovanje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content