Međunarodni festival tulipana – Istanbul zastrt ćilimima od cvijeća

U Istanbulu se svakog aprila održava tradicionalni Međunarodni festival tulipana (Istanbul Lale Festivali).

Svake godine, gradske vlasti Istanbula zasade milione lukovica tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim. U najpoznatijim parkovima širom Istanbula bit će predstavljene na stotine vrsta tulipana.

Tokom Festivala, osim uživanja u prekrasnim cvjetovima i koloritu tulipana koje upravo cvjetaju u Istanbulu, posjetitelji će imati priliku uživati u različitim sadržajima Festivala.

Posjetioci će tokom trajanja festivala na Trgu Sultanahmet imati priliku vidjeti šareni ćilim napravljen od 564 hiljade tulipana koji će se prostirati na površini od 1.731 metra kvadratna.

Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj historiji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskom carstvu nazivao se “Period lala” (Lale Devri). Veže se za vrijeme kada su osmanski sultani i veliki veziri bili pod utjecajem Francuske i Evrope, zbog čega je i ljubav prema ukrašavanju vrtova, pogotovo tulipanima, bila izraženija nego u ostalim periodima Osmanske imperije.

Tulipani najčešće rastu u periodu od marta/travnja pa do maja/svibnja i zbog toga se nazivaju proljetnim cvijećem.

Jedne godine u Istanbulu je na površini od 1.728 metara kvadratnih bio izložen “ćilim od tulipana”.

Festival će trajati do kraja aprila. Više informacija o Međunarodnom festivalu tulipana možete naći na stranici: https://istanbulunlalesi.ibb.gov.tr/

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content