Menton – šarmantni gradić na Azurnoj obali koji slavi limun

Među najljepšim gradićima smještenim na očaravajućoj Azurnoj obali je Menton, grad limuna, šarenih zgrada i bajkovitih plaža.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Tokom putešestvija Azurnom obalom i bajkovitom francuskom rivijerom, mnogi ne zaobilaze gradić koji se nalazi blizu granice sa Italijom, i koji ih oduševi već tokom prve posjete. Ovo poznato ljetovalište zovu biserom Francuske – La Perle de la France.

Divljenje aristokrata

Najprije, za privlačenje turista ide mu u prilog što je jedan od gradova sa najviše sunčanih dana tokom godine, i to što ima prelijepe pješčane plaže.

Još sredinom 19. vijeka njegovu ljepotu i potencijal prepoznale su ruske i engleske aristokrate, koji su u Menton dolazili na odmor i terapiju, jer se u tom dobu često obolijevalo od tuberkoloze, a vjerovalo se da prijatna klima pogoduje oboljelim.

Foto: Pixabay/Ilustracija

U brdovitim ulicama Mentona aristokrate su izgradile svoje vikendice, pa kada naumite poći u obilazak ovog gradića, morate računati da će vam najbolje pogodovati ravna obuća.

Iako se relativno brzo sve može obići jer je gradić mali, u njemu ima dovoljno sadržaja za idealan godišnji odmor. Azurna obala, plaže, muzeji, historijski važne zgrade, parkovi, vrtovi, veliki nasadi limuna i narandži i restorani među kojima se ističe Mirazur koji je 2019. godine proglašen najboljim na svijetu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Restaurant Mirazur (@restaurantmirazur)

Mirazur je smješten u vili izgrađenoj 30-tih godina 20. stoljeća i poznat je po famoznoj hrani i čudesnom pogledu na more. Uz restoran nalaze se i može se cvjetni i biljni vrt, kao i voćnjak i bašta iz kojih argentinski chef Mauro Colagreco svakodnevno uzima svježe sastojke za vrhunske specijalitete.

Najvažnija znamenitost koju trebate vidjeti je barokni Sveti Michal, koji se izdiže iznad grada.

Festival limuna

Foto: Pixabay/Ilustracija

Svake godine sredinom februara (11.2-01.3) u Mentonu se održava festival posvećen limunu, citrusnom voću koje je ovaj grad izvozio širom Evrope. Limun je u tom gradiću toliko cijenjen da stanovnici imaju i poseban oblik dekoriranja posuđa sa njegovim uzorcima. Grad tada apsolutno živi karnevalskim životom i sve je u znaku limuna: liker od najpoznatijih mentonskih limuna, parfemi sa mirisom limuna, izložba nevjerojatnih figura napravljenih od narandži i limuna u gradskom parku Bioves… Svake godine festival se održava na određenu temu, a do sada su najpopularnije bile Bollywood, Pinokio, Disneyland, Put oko svijeta za 80 dana…

Festival je posjetila i engleska kraljica Viktorija 1882. godine, a ako i vas put nanese u Menton u februaru, ne propustite ovu neobičnu manifestaciju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content