Metereolozi objavili dugoročnu prognozu za ljeto

Metereološki portal Severe Weather Europe napravio je detaljan pregled ranoljetnih meteoroloških trendova za 2021. na cijelom kontinentu.

Foto: TZ Jajce

Kako bi pripremio prognozu za ljeto metereolozi su koristili tri glavna sezonska modela koji pokazuju prosječnu meteorološku sliku tokom juna, jula i augusta, no stručnjaci ovog portala napominju kako to ne znači da će upravo takvi vremenski uslovi zadržati doslovno tri mjeseca, već kako bi mogli izgledati tokom ta tri mjeseca.

Prognoze predviđaju pritisak veći od normalnoga iznad sjevernog Pacifika., kao i nad srednjom i južnom Evropom te zonom niskog pritiska nad sjevernom Evropom.

Što se tiče temperature, veći dio srednje i južne Evrope bit će topliji nego inače upravo zbog širenja područja višeg pritiska s juga. To implicira da su mogući jaki toplotni valovi, koji mogu trajati duže od onih koje smo imali do sada, a pratit će ih i iznadprosječne temperature.

Kišne anomalije zbog prisutnosti jakog sistema visokog pritiska nad južnom i srednjom Evropom sugeriraju znatno sušnije razdoblje u jugozapadnoj i srednjoj Evropi, stoga se velike suše očekuju u Španiji, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu.

Također, zona visokog pritiska vidljiva je nad Sibirom, gdje se ovog ljeta mogu očekivati puno više temperature, a toplija zračna masa prisutna je i iznad južne te srednje Evrope.

Ljetna prognoza UKMO-a za Evropu pokazuje da će biti iznadprosječno toplo, no kod njih anomalije nisu toliko jako izražene kao kod prognoze ECMWF-a. No oba modela slažu se oko sušnijih i toplijih razdoblja nego što je to uobičajeno u Španiji i Francuskoj.

CFSv2 također predviđa toplije temperature iznad srednje i južne Evrope, s normalnim uslovima nad sjevernom Evropom.

Suše bi mogle pogoditi sjeverni Balkan i istočnu Evropu, no trenutno se najveći rizik predviđa za Španiju i Francusku, a vlažniji uslovi prognoziraju se za Irsku i sjeverno Ujedinjeno Kraljevstvo te dijelove južne Skandinavije.

Uglavnom se očekuje toplije vrijeme od uobičajenog u većem dijelu srednje i južne Evrope.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content