Microsoft u Japanu testirao trodnevni vikend, produktivnost skočila za 40%

Svi mi imamo poteškoće s balansiranjem poslovnog i privatnog života. U sklopu projekta “Work-Life Choice Challenge Summer 2019”, kompanija Microsoft je radila experiment s ciljem da popravi taj balans za svoje uposlenike.

Tokom mjeseca augusta radila su se samo 4 dana u sedmici, a rezultati su bili zapanjući. Radnici ne samo da su bili sretniji, već i mnogo produktivniji. 

Produktivnost je porasla za čak 40%. Uposlenici su morali završiti sve poslove za 32 sata. Podsticani su da zavšavaju sastanke za maksimalno 30 minuta, te da ih održavaju putem konferencijskih poziva umjesto lice u lice. Osim povećane produktivnosti, zaposlenici su za 25% smanjili broj slobodnih dana i bolovanja, a troškovi su se također smanjili. Trošilo se 59% manje papira, te 23% manje struje. 

Više od 90 % uposlenika se izjasnilo da preferira raditi 4 dana u sedmici. Microsoft je najavio da će raditi još jedan Work-Life Choice Challenge tokom ove zime. Nije isključena mogućnost da će ovakve promjene biti implementirane dugoročno i u drugim sjedištima ove kompanije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content