Milena i Ivan – s djecom upoznaju svijet

Ako putovanja s malom djecom zamišljate kao sve, samo ne kao godišnji odmor, sigurno niste pratili Instagram profil @tamovamo. Par iz Srbije s dvoje male djece još od njihove najranije dobi putuje širom svijeta i, naravno, dokazuje da ne morate čekati da djeca porastu kako biste vidjeli svijet.

Sa Sofijom na Machu Picchuu u Peruu; Foto: Instagram

Razgovarala: Semra Hodžić

Milena i Ivan Ajdačić su par iz Požarevca koji sa svojom djecom voli putovati i upoznavati nova mjesta, a ta iskustva redovno bilježe na blogu tamovamoblog.com i Instagram profilu. Njihovo poznanstvo traje još od osnovne škole. I kako to obično biva, putevi se raziđu, a ako je suđeno ponovo se ukrste – baš kao njihovi što su se ukrstili tokom studija u Beogradu. I od tada traje ljubav, danas krunisana brakom i dvoje djece – kćerkom Sofijom i sinom Vukšom.

Na prvi zajednički put krenuli su na čuvenu studentsku turu –  Italija, Španija i Francuska. Putovanja za njih nisu životni poziv, već hobi. Kada su dobili djecu, ispričala je Milena za Furaj.ba, znali su da nikada za njih neće važiti ideja da kada dobiješ djecu sve staje.

Sa djecom u Kapadokiji u Turskoj; Foto: Instagram

„Tokom naših putovanja pre dece smo svuda po svetu sretali roditelje sa decom i znali smo da se može. Jednom prilikom smo u Nepalu išli na planinarenje po Himalajima i tamo smo naišli na porodicu sa troje dece kako uživaju u usponu. Oduševili smo se i tada smo bili sigurni da ćemo jednog dana i mi tako“, otkrila nam je Milena.

Sa djecom su putovali gdje god su stigli: od Srbije i okruženja, preko Evrope do dalekih destinacija. Njihova djeca su čak na putovanjima i prohodala: kćerka Sofija je prve korake napravila u Čengduu u Kini, a Vukša u Antaliji u Turskoj. S njima su obilazili Peru, Kinu, Japan, Egipat, Kubu, Ameriku, Zanzibar. Mišljenja su da uz dobru opremu, sve destinacije mogu biti baby friendly.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tamo Vamo- porodična putovanja (@tamovamo_)

„Ni dan-danas ne pravim razliku između destinacija koje su pogodne za decu i onih koje nisu. Deci uvek i svuda bude lepo i zabavno. Oni svet posmatraju i upoznaju potpuno drugačije nego odrasli i zapravo im jako malo treba da budu oduševljeni. Nama neke destinacije znaju biti logistički komplikovanije, ali mi ništa nije teško kada smo na putu. Oni su suviše mali da bismo ispunjavali njihove prohteve, tako da još uvek ostvarujemo naše snove. Sofija me u zadnje vreme baš dosta ispituje o Indiji i mnogo joj je zabavno sve što se te zemlje tiče, tako da jedva čekam da ovo covid ludilo prođe, pa da idemo na tako neka mesta“, kazuje nam Milena.

“Zimovanje” na Zanzibaru; Foto: Instagram

Kao prepreku za putovanja sa djecom mnogi vide i prevelike prtljage, stoga smo pitali Milenu šta je sve po njoj potrebno ponijeti mališanima na putovanja.

„Najkorisnije stvari su nam na putovanjima sa decom bile nosiljka i kolica za period dok su mali. Kada je pakovanje u pitanju trudimo se da ne nosimo previše stvari. Ne cimam sa sobom igračke, ni previše garderobe. Nigde ne krećem bez pasoša, para i telefona. Ostalo se sve može kupiti, ako baš zafali“, otkriva nam Milena.

Smatra da je možda najvažnije biti fleksibilan i spreman da odstupiš od redovnih aktivnosti.

„Opustite se i samo krenite!“, poručuje roditeljima.

Milena i Sofija u Sarajevo; Foto: Instagram

Ove zime skijali su na Jahorini i Bjelašnici, i ne samo njih dvoje – već i Sofija koja je osnovnoškolskog uzrasta.

„Na Jahorini smo skijali više puta i baš je volimo. To je jedan ozbiljan, razbijen ski centar sa odličnom infrastrukturom. Ima opcija i za početnike i za iskusnije skijaše, ljudi su sjajni, klopa bogovska. Ono što je dobro za nas je činjenica da ima dosta sadržaja za klince. Bjelašnica nam je veoma pozitivno iznenađenje. Staze su generalno strmije, ali predivne i veoma duge. Blizina Sarajeva je veliki plus“, prokomentirala je Milena za Furaj.ba dodajući kako uskoro ponovo planiraju doći u Bosnu i Hercegovinu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tamo Vamo- porodična putovanja (@tamovamo_)

„U Sarajevu imamo rodbinu i veoma rado dolazimo. Jedno od omiljenih mesta nam je Vrelo Bune. Planiramo kad malo ozeleni da napravimo turu tokom koje ćemo obići neka mesta koja nam se sviđaju, a do sada ih nismo obišli, kao naprimer Prokoško Jezero“, otkriva nam.

Pandemija im je, kao i svima nama, bolna tema. Prethodne godine su im otkazana dva velika putovanja: Transsibirska željeznica i Brazil, ali nadaju se da će uskoro biti prilike da to isprave. Spisak destinacija koje namjeravaju posjetiti je prilično dugačak.

„Pre svega se radujem ideji da se cela ova situacija smiri i da možemo normalno i slobodno da putujemo, da se družimo, slavimo, grlimo. Verujem da ćemo uskoro početi da precrtavamo želje sa spiska, a do tada budimo odgovorni“, poručuje Milena za kraj razgovora za Furaj.ba.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content