Mirela Bošnjak – Zeničanka koja stvara jestiva remek djela

Mirela Bošnjak – Zeničanka koja stvara jestiva remek djela

Zeničanka Mirela Bošnjak svoje djetinjstvo je posvetila karateu, briljirala je na takmičenjima, nizala uspjehe i pohvale, što ju je dovelo do državne reprezentacije s kojom je nastavila osvajati evropske trofeje.

Petnaest godina se bavila borilačkim vještinama, a stereotipe o ženama u sportu rušila je umiljatim glasom i osmijehom. Nakon što je okončala uspješnu sportsku karijeru, Mirela je zaplovila u poslastičarske vode. Svoju prvu tortu napravila je za suprugov rođendan.

– Moj suprug Emir je pravi sladokusac. Tako je upravo on bio moj prvi i najvažniji degustator. Moj prvijenac je bila torta s fondanom, a nakon što sam napravila nekoliko torti za moje najbliže, počele su pristizati i narudžbe od drugih. Tako je sve počelo – kaže Mirela.

Mirela je danas stručnjak u pravljenju torti za rođendane, godišnjice i druge važne datume u životima svojih klijenata. Nije ni sanjala da će u dekorisanju torti da se popne na sami vrh stručnjaka u našoj zemlji, iako je oduvijek bila svjesna da njene ruke umiju stvarati mnoge interesantne stvari.

– Za dvije godine ulaganja ljubavi u pripremanje i dekorisanje torte, svoju ljubav i talenat sam pretočila u svojevrsni brend M Luxury Cakes. Baš kao i na početku, i dalje mnogo istražujem vještine, tehnike i recepte. Cilj je i dalje isti – izrada glamuroznih torti u koraku sa svjetskim trendovima, koje se planiraju i rade mjesecima.

Dokaz Mirelinog perfekcionizma i posvećenosti su neprospavane noći, često popraćene nervozom, jer želi da njen proizvod bude besprijekoran, a da njeni klijenti budu sretni i zadovoljni.

Mirela kao najveći ponos izdvaja najveću tortu ikad napravljenu u Bosni i Hercegovini. Torta visoka preko 1,5 m odiše bajkovitošću i svaki detalj na njoj je priča za sebe. U svaki gram torte utkana je Mirelina preciznost i ljubav prema izradi poslastica.

– Od početka sam željela napraviti nešto unikatno, što na našim prostorima niko nije. Tako sam se prihvatila izazova da klijentici iz Luxemburga napravim tortu iz bajke. Torta je bila nešto viša od 1,5 metar, s bajkovitim detaljima od jestive čipke, glitera i raskošnog cvijeća. Jedan do sada neviđen luksuz među tortama u Bosni i Hercegovini.

Mirela inspiraciju za svoja jestiva remek djela pronalazi u svojoj dječici, a oni su joj uz supruga najveća podrška i motivacija u svemu.