Raznovrsna, maštovita i, prije svega, ukusna.
Sate Ayam (indonezijski pileći roštilj)
Sastojci:
400 grama piletine narezane na kockice 1×2 cm;
1 supena kašika slatkog soja sosa;
1 supena kašika rastopljenog margarina;
16 komada štapića od bambusa;
prženi narezani crveni luk;
½ male kašike bijelog bibera;
½ male kašike soli.
Priprema:
Pomiješajte piletinu, so i bijeli biber. Stavite piletinu na stapiće od bambusa, na svaki od njih oko 4 do 5 komada. Promiješajte dobro slatki soja sos i rasotopljeni margarin, dodajte piletinu te je potom stavite na gril. Okrenite je nekoliko puta dok ne dobije zlatnu smeđu boju.
Sambal sos
100 grama kikirikija;
1 supena kašika malog crvenog čilija;
1 ½ narezana paprika;
50 ml slatkog soja sosa;
3 male kašike narezanog crvenog luka;
1 supena kašika soka od limete.
Priprema: Stavite kikiriki, čili i papriku da dobijete pastu. Potom pomiješajte sa slatkim soja sosom, crvenim lukom i sokom od limete.
/Servirajte pileći sate sa sosom od kikirikija i dodajte prženi narezani crveni luk./
Nasi Kuning (žuta riža)
Sastojci:
500 grama jasmin ili basmati riže;
500 ml kokosovog mlijeka;
1 supena kašika kurkume u prahu.
Začini:
1 list od limete;
1 mala kašika soli;
1 cm izgnječenog galangala;
1 stabiljka limunske trave;
1 supena kašika soka od limete.
Priprema:
Sipajte kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i pustite da proključa. Dodajte opranu rižu i povremeno promiješajte dok riža ne upije svu tekućinu. Dodajte još i sok od limete. Stavite poklopac tek kada smanjite vatru. Povremeno miješajte dok riža ne bude dobro skuhana.