Mirisi indonezijske kuhinje

Raznovrsna, maštovita i, prije svega, ukusna.

Sate Ayam (indonezijski pileći roštilj)

Sastojci:

400 grama piletine narezane na kockice 1×2 cm;

1 supena kašika slatkog soja sosa;

1 supena kašika rastopljenog margarina;

16 komada štapića od bambusa;

prženi narezani crveni luk;

½ male kašike bijelog bibera;

½ male kašike soli.

Priprema:

Pomiješajte piletinu, so i bijeli biber. Stavite piletinu na stapiće od bambusa, na svaki od njih oko 4 do 5 komada. Promiješajte dobro slatki soja sos i rasotopljeni margarin, dodajte piletinu te je potom stavite na gril. Okrenite je nekoliko puta dok ne dobije zlatnu smeđu boju.

Sambal sos

100 grama kikirikija;

1 supena kašika malog crvenog čilija;

1 ½ narezana paprika;

50 ml slatkog soja sosa;

3 male kašike narezanog crvenog luka;

1 supena kašika soka od limete.

Priprema: Stavite kikiriki, čili i papriku da dobijete pastu. Potom pomiješajte sa slatkim soja sosom, crvenim lukom i sokom od limete.

 /Servirajte pileći sate sa sosom od kikirikija i dodajte prženi narezani crveni luk./

Nasi Kuning (žuta riža)

Sastojci:

500 grama jasmin ili basmati riže;

500 ml kokosovog mlijeka;

1 supena kašika kurkume u prahu.

Začini:

1 list od limete;

1 mala kašika soli;

1 cm izgnječenog galangala;

1 stabiljka limunske trave;

1 supena kašika soka od limete.

Priprema:

Sipajte kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i pustite da proključa. Dodajte opranu rižu i povremeno promiješajte dok riža ne upije svu tekućinu. Dodajte još i sok od limete. Stavite poklopac tek kada smanjite vatru. Povremeno miješajte dok riža ne bude dobro skuhana.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content