Mirisi indonezijske kuhinje

    Mirisi indonezijske kuhinje

    Raznovrsna, maštovita i, prije svega, ukusna.

    Sate Ayam (indonezijski pileći roštilj)

    Sastojci:

    400 grama piletine narezane na kockice 1×2 cm;

    1 supena kašika slatkog soja sosa;

    1 supena kašika rastopljenog margarina;

    16 komada štapića od bambusa;

    prženi narezani crveni luk;

    ½ male kašike bijelog bibera;

    ½ male kašike soli.

    Priprema:

    Pomiješajte piletinu, so i bijeli biber. Stavite piletinu na stapiće od bambusa, na svaki od njih oko 4 do 5 komada. Promiješajte dobro slatki soja sos i rasotopljeni margarin, dodajte piletinu te je potom stavite na gril. Okrenite je nekoliko puta dok ne dobije zlatnu smeđu boju.

    Sambal sos

    100 grama kikirikija;

    1 supena kašika malog crvenog čilija;

    1 ½ narezana paprika;

    50 ml slatkog soja sosa;

    3 male kašike narezanog crvenog luka;

    1 supena kašika soka od limete.

    Priprema: Stavite kikiriki, čili i papriku da dobijete pastu. Potom pomiješajte sa slatkim soja sosom, crvenim lukom i sokom od limete.

     /Servirajte pileći sate sa sosom od kikirikija i dodajte prženi narezani crveni luk./

    Nasi Kuning (žuta riža)

    Sastojci:

    500 grama jasmin ili basmati riže;

    500 ml kokosovog mlijeka;

    1 supena kašika kurkume u prahu.

    Začini:

    1 list od limete;

    1 mala kašika soli;

    1 cm izgnječenog galangala;

    1 stabiljka limunske trave;

    1 supena kašika soka od limete.

    Priprema:

    Sipajte kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i pustite da proključa. Dodajte opranu rižu i povremeno promiješajte dok riža ne upije svu tekućinu. Dodajte još i sok od limete. Stavite poklopac tek kada smanjite vatru. Povremeno miješajte dok riža ne bude dobro skuhana.