Mirza Nikolajev, uspješni bh. sankaš – Sankanje je ispunilo sva moja očekivanja

 

Mirza Nikolajev, uspješni bh. sankaš, u ovom adrenalinskom sportu ostvaruje sjajne rezultate na svjetskom nivou. Na sankama je Mirza svoj na svome, a njegov talenat prepoznao je i Internacionalni Olimpijski komitet, čiji je stipendista od ove godine.

 

Ovaj 17-godišnji Sarajlija sankanje je zavolio već nakon prvog spuštanja niz bob stazu na Trebeviću, a da se sankanjem želi i profesionalno baviti, Mirza je shvatio onog momenta kada je postao svjestan ostvarenih rezultata, koje je popravljao svake naredne sezone. 

– Ljubav prema sankanju se rodila prije pet godina, u ljetnom periodu kada se umjesto kliznika koriste točkići na sankama. Sankanje je ispunilo sva moja očekivanja, pa čak i mnogo više od toga. Poseban čar sankanja je njegova jedinstvenost jer se prolazno vrijeme mjeri u hiljaditim dijelovima sekunde, što nije svojstveno drugim sportovima.

SANKAŠI IZ SARAJEVA

Sankanje pruža različite mogućnosti i prilike, što je Mirzi naročito predstavljalo izazov u bavljenju ovim sportom. Nakon što se uvezao s trenerom i drugim sankašima, Mirza je hrabro zakoračio ka uspjehu.

– Trenutno iz Bosne i Hercegovine ima četvero sankaša koji se takmiče na trkama Svjetskog kupa i svjetskim i evropskim prvenstvima. Iako je ovo individualni sport, lako sam se sprijateljio s ostalim sankašima iz Sarajeva. Ne posmatram ih kao svoju konkurenciju, već se zalažem i navijam za njih isto kao i za sebe.

Od 2014. godine, kada je staza za bob i sankanje na Trebeviću osposobljena za ljetne treninge, naši sankaši ostvaruju odlične plasmane u nastupima na trkama Juniorskog svjetskog kupa i Svjetskog prvenstva. Obnova staze privukla je pažnju Internacionalnog Olimpijskog komiteta (IOC) i Svjetske sankaške federacije (FIL), te su naši sankaši dobili vrijednu donaciju od 15 sanki s točkovima za ljetne treninge na trebevićkoj bob stazi. 

– Osim doniranih sanki čija vrijednosti iznosi 143.000 KM, IOC nam je kupio i kombi koji koristimo za odlaske na treninge i takmičenja. Zbog nedostatka finansijskih sredstava zimi treniramo samo na trening sedmicama koje su obavezne za kvalifikacije na svjetskim i evropskim prvenstvima i trkama Svjetskog kupa.

Mirza je dio sankaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i do sada je ostvario niz dobrih rezultata. Naročito je, kaže nam, ponosan na ukupni rezultat koji je ostvario prošle sezone. 

 – Tada sam u kategoriji juniora u ukupnom svjetskom poretku završio na 7. mjestu, a za moje rezultate zaslužan je vrsni trener Senad Omanović, na čemu sam mu veoma zahvalan. Njegov entuzijazam i ljubav prema ovom sportu mi daje dodatnu snagu da se trudim i napredujem.

SANKANJE JE SKUP SPORT

Sankanje je, priča nam Mirza, skup sport. Mišljenja je da bi ministarstva kulture i sporta, na kantonalnom i federalnom nivou, za ovaj sport trebala izdvojiti adekvatna sredstva iz budžeta.

– Potrebno je osigurati određena finansijska sredstva jer je sankanje naš jedini zimski sport kojim u kontinuitetu predstavljamo našu zemlju na najjačim svjetskim takmičenjima. Postoje i mogućnosti da dobijemo stipendije, ali nažalost, od naših institucija nemamo podršku. Inače, ja sam od ove godine dobitnik Olimpijske stipendije koju dodjeljuje Internacionalni Olimpijski komitet (IOC), a koja bi mi trebala pomoći u pripremama za odlazak na naredne Zimske olimpijske igre.

Mirza pohađa Srednju ekonomsku školu u Sarajevu i nastoji da njegovo obrazovanje ne ispašta zbog sporta. Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju omogućava mu da, na osnovu statusa perspektivnog sportiste, duže odsustvuje s nastave.

– Trudim se da svoje školske obaveze ispunim što je bolje moguće. Također, i profesori iz moje škole imaju razumijevanja za moj sportski angažman. Svakako planiram upisati fakultet jer obrazovanje povećava mogućnosti izbora i otvara nove vidike u životu. 

Osim što voli i prati mnoge sportove, Mirzu privlače arhitektura i fotografija. Također, uživa i u putovanjima. Posebno mu se dopao Park City, grad u američkoj saveznoj državi Juta, njihov stil i način života koji je potpuno drugačiji od našeg. 

Kada je riječ o budućnosti, Mirzine težnje su usmjerenje ka napredovanju i novim uspjesima.

– Nadam da ću uspjeti unaprijediti svoje znanje i sposobnosti. Želja mi je, ali i cilj, da se kvalificiram za odlazak na Zimske olimpijske igre koje će se održati u Pekingu 2020. godine.

Autor: Samila Ivković

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content