Mirza Redžepagić: Flamenco je način života

Mirza Redžepagić još za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji počinje razvijati interes za flamenco koji će ga odvesti u Španiju na usavršavanje. Postao je pionir flamenco muzike u BiH, flamenco gitarista, predstavnik organizacije Asociación Española de Guitarra Flamenca (AEGF) za zemlje Balkana, nastavnik gitare i osnivač muzičke grupe NAiRUZ.

Piše: Elma Zećo

Foto: Aida Redžepagić 

Početak muzičkog putovanja Mirze Redžepagića seže u djetinjstvo. Rođen u Novom Pazaru, za njega grad iz kojeg nikada nije otišao, odredište lijepih porodičnih uspomena i najbitnijih trenutaka za jednog mladog čovjeka, pod uticajem očevog muzičkog izbora osvojila ga je gitara, a flamenco na završnoj godini studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Ipak, spoznaju da je to umjetnost koja najviše odgovara njegovom senzibilitetu veže za lično i profesionalno sazrijevanje. 

Muzička svestranost

Izvodeći na akademiji djela španske klasične muzike kompozitora inspirisanih flamencom i andaluzijskom muzikom, Mirza je dublje zaranjao u svijet flamenca, koji ga je sve više i više privlačio.

– Danas shvatam da je to bio logičan slijed događaja i da je takvo nešto bilo neizbježno. S obzirom na to da radim kao nastavnik gitare u muzičkoj školi i da se gitarom bavim i s aspekta pedagogije, trudim se istražiti nove načine za pristup instrumentu, što mi je zahvaljujući flamencu i tehnikama koje se u školi ne uče, znatno olakšalo rad s djecom – kaže Mirza. 

Kako bi doživio tradiciju i kulturu flamenca, boravio je i educirao se u Španiji. Odluka da se zaputi u Granadu proistekla je iz želje da se približi flamencu, pronađe učitelja i konačno osjeti duh Andaluzije iz koje flamenco potječe. Vježbao je s dva renomirana učitelja gitare iz Granade, te potom dobio stipendiju Asocijacije flamenco gitarista Španije za specijalističke studije u Madridu, gdje je radio s Joseom Delunaom, poznatim flamenco pedagogom.

– Najviše me je fasciniralo što sam najbolje flamenco izvedbe čuo na ulici, izvodili su ih tinejdžeri koji su od malih nogu u tome i koji ne promišljaju muziku na način svojstven zapadnoevropskoj školi u kojoj sam primarno odgojen i gdje često suština muzike biva ugušena pretjeranom opterećenosti tehnikom. Muzika u njihovom slučaju predstavlja način života. Uslijed neopterećenosti tehnikom, shvatio sam da oni sviraju tehnički besprijekorno i ležerno, te da fokusiranje isključivo na gramatiku ne može zamijeniti priču koju iznosimo jezikom.

Stalno obrazovanje, osvajanje znanja u domenu različitih muzičkih pravaca, instrumenata, komponovanje muzike za pozorište, muzički eksperimenti, koncerti… sve to govori o Mirzinoj muzičkoj svestranosti. Postoje dani kada je nastup na sceni ono što najviše prija njegovoj duši, dok s druge strane ima i onih dana kada ispunjenje postiže komponujući, radeći u studiju, gdje se, zapravo, osjeća najsigurnijim. 

Iako je mnogo izvrsnih muzičara s kojima bi se volio naći na sceni, izdvaja flamenco gitaristu Gerarda Núñeza, Ibrahima Maaloufa, francusko-libanskog jazz trubača, a od domaćih izvođača flautisticu i kompozitoricu Hanan Hadžajlić.

Flamenco i orijentalna muzika

Kao predstavnik organizacije Asociación Española de Guitarra Flamenca (AEGF) za zemlje Balkana, jedan od prvih flamenco projekata koje je Mirza radio u regionu bila je saradnja sa zagrebačkom pjevačicom Ninom Ćorić, jedinom flamenco pjevačicom priznatom od strane struke, kaže nam, s kojom je nastupio na desetak koncerata. 

– Moram naglasiti kako flamenco nije samo muzika, već cijela kultura sastavljena od više elemenata s kojima je publiku potrebno upoznati. Zahvaljujući modernim tehnologijama i sredstvima informisanja postoji sve veći interes za flamenco. Nažalost, mnogi pojedinci, ali ni muzičke institucije još uvijek nisu prepoznali na koji način bi Bosna i Hercegovina mogla postati centar flamenco muzike, ne samo u regionu, već i šire, jer to je muzika koja tek ulazi u muzičke institucije u svijetu, a upravo mi bismo mogli imati privilegiju da budemo jedna od prvih deset institucija u svijetu koje su uvele flamenco kao poseban predmet u sklopu muzičkog obrazovanja – pojašanjava Mirza značaj flamenca, kojeg voli spajati s orijentalnom muzikom. 

– Flamenco se isprva pjevao, zatim se na to dodao ples, a na kraju se pridružila gitara kao prateći instrument. Nakon toga se razvila i kao samostalan instrument u izvođenju ove umjetnosti. Osim što je flamenco spoj različitih umjetnosti, tako je spoj i različitih kultura, tačnije nastao je višestoljetnim suživotom naroda, Arapa, Jevreja, Španaca i Roma. Time je flamenco, između ostalog, nastao i pod uticajem orijentalne muzike, pa je stoga spoj flamenca i orijentalne muzike posve prirodan, organski. 

Kretivni dvojac 

Mirza je oženjen fotografkinjom Aidom Redžepagić. Uspješno su stvorili prostor u kojem mogu individualno djelovati. Dok je Mirzin glavni fokus uvijek muzika, Aida, pored svojih poslova, uspješno realizuje vizuelne priče nekih suprugovih projekata. 

– Nedavno sam sa svojom muzičkom grupom NAiRUZ publicirao video s nastupa iz Cankarjevog doma u Ljubljani. Potpisuje ga Aida zajedno s Borutom Bučinelom. Ponosan sam na ostvareni rezultat. Imam sreću što uz sebe imam za mene najbolju bh. fotografkinju. Aida se uvijek usavršava, a zahvaljujući njoj i sâm učim o važnosti vizuelnog identiteta. 

Njihova kćerka Fatma odrasta u produktivnom i kreativnom okruženju, što joj omogućuje da svakodnevno promatra proces stvaranja. 

– Naša djevojčica predivno crta, ima razvijen muzički sluh, uvijek predlaže nove ideje, a u posljednje vrijeme primjećujem da je naročito zanima moj rad u muzičkom studiju, što mene kao roditelja veoma raduje. No, njen razvoj i izbori tek slijede u vremenu koje dolazi. 

Idući svojom putanjom kao roditelj, suprug, muzičar, čovjek, Mirza ne prestaje maštati i vjerovati da ćemo jednoga dana živjeti u svijetu u kojem će se cijeniti znanje i napredak, ali da to nikada neće isključivati humanost.  

Zato što jedan članak nije dovoljan….

KO NIJE VIDIO GRANADU, NIJE VIDIO NIŠTA

FLAMENKO

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content