Miss Irby – Engleskinja koja je promijenila Sarajevo

Engleskinja Adeline Paulina Irby, kod nas poznatija kao Miss Irby, u Sarajevu je ostavila neizbrisiv trag. U ovaj grad došla je 1866. godine i odmah otvorila žensku školu koja je bila tek druga ženska škola u Bosni. Nekoliko puta je odlazila u Englesku, tamo prikupljala pomoć i s njom se vraćala u Bosnu. Bila je prva bosanska heroina.

Piše: Abela Purivatra

 

Adelinin odlazak iz Engleske

Godine kada je Miss Irby došla u našu zemlju, Engleskom je vladala kraljica Viktorija. Bilo je to viktorijansko doba u Kraljevstvu. Te se godine u Engleskoj pojavio prvi grudnjak, napravljen od svile i žica. Iste godine u Londonu je nastupila epidemija kolere koja je samo u istočnom dijelu Londona odnijela oko 3000 života. Nekada oko 1886. godine Adelin otac Frederick Paul Irby, koji je bio sin lorda Bostona, kao komandant britanskih pomorskih snaga u morima južne Afrike istakao se u suzbijanju trgovine robljem, zbog čega ga je kraljica Viktorija unaprijedila u admirala britanske flote.
Miss Irby krenula je očevim stopama. U mladosti su je zanimali jezici, a malo kasnije počela se baviti obrazovanjem koje ju je odredilo. Kao što je odredilo i našu zemlju. Čim je stigla u Sarajevo, Miss Irby otvorila je školu za djevojke koja je u to vrijeme bila tek druga takva škola u zemlji.

 
Cjeloživotno putovanje žene koja je promijenila Sarajevo – od Adeline do Miss Irby

 
Nakon što je završila studije, Adelina Irby je s prijateljicom krenula na put po Evropi. Umjesto na Jug, kao što je to tada bio običaj, krenula je na sjever. Zanimale su je slavenske provincije koje su bile pod turskom vlasti, a posebno položaj žena. Kada je stigla u Sarajevo, uspjela je od turskih vlasti dobiti dozvolu za otvaranje ženske škole u Sarajevu, tako da je 1866. godine u Sarajevu otvorena škola za hrišćanske djevojčice. Škola je bila otvorena za sve, ali upisale su se samo hrišćanske djevojčice. U to vrijeme, kada je škola otvorena, cijelo Sarajevo bilo je protiv Adeline. Bila je strankinja i protestantkinja i željela je promijeniti djevojčice. Jedina podrška koju je dobila bila je od Stake Skenderove, prve bosanske učiteljice. Stakina škola, prva škola za djevojčice u Sarajevu, već bila zatvorena, tako da je u novoj ženskoj školi bila potpuno angažirana.

 
Bosanska heroina Miss Irby

 
U javnosti njena je škola bila poznata kao Mis Irbijev zavod ili Ženski institut plemenite Mis Irbijeve u Sarajevu. Kada su prošle turbulencije i kada su školu prihvatili svi, Miss Irby je vrata škole otvorila za najsiromašnije. Od 1875. škola je bila utočište najviše za djecu bez roditeljskog staranja. Pored obrazovanja, Miss Irby je djeci dala smještaj, odjeću i hranu. Plemenitost je Miss Irby pokazala i kada je testamentom, među ostalim, odredila da se jedan dio imovine uputi u dobrotvorne svrhe u Srbiju, odnosno Bosnu. Umrla je na Krfu 1874. godine, a sahranjena je u Sarajevu. Njena smrt u Bosni je bila narodna žalost, a sahranu poput njene grad prije nikada nije vidio. 1874. otišla je posebna, plemenita osoba. Plemićka, ne samo po krvi, nego plemićka u srcu. Dvije sarajevske učiteljice, Miss Irby i Staka Skenderova sahranjene su na Pravoslavnom groblju u Sarajevu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content