Mještani uredili odmaralište kod Rame: Izvor koji je liječio kraljicu Katarinu

  Mještani uredili odmaralište kod Rame: Izvor koji je liječio kraljicu Katarinu

  Mještani sela Dobroša kod Rame za vrijeme pandemije koronavirusa uredili su odmaralište kod izvora Zelenjak za samo mjesec dana rada.

  Poštujući mjere koje su izrekli Krizni štabovi civilne zaštite, a koristeći isključivo vlastita sredstva, mještani ovog sela krenuli su s uređivanjem izvorima iz vlastitog budžeta s ciljem očuvanja ovog izvora i zajedništva. Sakupilo se smeća, sjekao se korov, izvor se očistio, napravljena je ograda, nadstrešnica, stol i klupe kako bi se na izvoru moglo nesmetano odmarati i uživati u zelenoj oazi koja ga okružuje.

  Izvor Zelenjak bio je glavni izvor prije dolaska vode u selo. Na njemu se prale haljine u čabru, a kao sredstvo za pranje koristio se lug. Izvor nikada nije presušio niti se smanjila njegova jačina.

  O kvaliteti vode svjedoči i legenda koja kaže da je i kraljica Katarina za vrijeme boravka u Prozoru, kad se razboljela, zatražila vodu iz vrela Zelenjak.

  Foto: Rama-prozor.info

  Svega pedesetak metara ispod izvora nekada je prolazio put kojim su hodili brojni putnici, vojske, razni trgovci. Upravo uz taj put nalazi se jedan grob, a prema predaji riječ je o biskupovom grobu ili nekom vjerskom velikodostojniku. Još jedna legenda kazuje da je tim putem prolazio i Stojan Janković koji je u blizini izvora oborio turski čardak, te se mjesto i sada zove Čardak.