Mladi slikar iz Tuzle koji već ima svoju publiku

Dječačić koji je maštao o tome da crta portrete ljudi još početkom osnovne škole bio je uočljivo nadaren. Crtanje nije nikada vježbao, ali je iz godine u godinu bivao boljim.

Danas je Hazim Dedić (23) već vješti mladi umjetnik, koji je nakon različitih tehnika prije godinu dana odlučio svoja djela stvarati air brush tehnikom.

“Sve se počelo dešavati u srednjoj likovnoj školi. Već tada su poznanici iz okruženja i s društvenih mreža govorili kako im se dopadaju moji radovi, a nakon što je jedan prijatelj naručio sliku za svoju djevojku, u tom istom danu javilo se još nekoliko zainteresovanih ljudi. Slike koje radim su dar, jedino to tako mogu objasniti. Za ono što želim dobiti na platnu najviše mi nudi air brush tehnika, jer moje slike na koncu izgledaju kao fotografije, onako kako sam dobre slike uvijek i zamišljao”, govori Hazim, student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

O njegovim slikama možda najbolje govori činjenica da je od 400 urađenih do sada ostalo samo desetak neprodatih, a već najavljenih angažmana ima i u 2018. godini.

 

Kako svojim slikama privlači pažnju, mnogima je iznenađenje čuti da je Hazim, ustvari, student kiparstva.

“Kiparstvo smo u srednjoj školi imali samo jednu godinu i jedan čas u sedmici. Tek početkom studija počinjem se upoznavati s njegovom metodologijom rada. Kako je to posao koji zahtijeva snagu, jer su, zaista, biste teške, mislio sam da ću na ovom odsjeku imati više muških kolega, ali Hazim je bio sam s četiri kolegice i morao nosati sve za njih”, šaljivo nam kaže Hazim, čija se bista, koju je napravio kao srednjoškolac, nalazi i danas u zbornici likovne škole u Tuzli.

Iza njega su raznoliki kiparski radovi, no ne krije da jedan akt uvijek može biti veliki izazov za umjetnika.

Elma Zećo, Furaj.ba

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content