Mogorjelo

Mogorjelo je jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, dobro očuvana stara rimska villa rustica, smješten u neposrednoj blizini Čapljine, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ovaj spomenik kulture spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture, a predmeti koji se ovdje nalaze  potiču iz 4. stoljeća.

Fotografije: Amina Varatan

O samom nazivu Mogorjelo postoje dvije teorije.

Prva polazi od toga da je ovo mjesto više puta gorjelo, pa da je korijen riječi izveden upravo od riječi goriti.

Druga, vjerovatnija, pretpostavlja da je crkva, sagrađena krajem 5.stoljeća na ruševinama vile, bila posvećena Sv. Hermagori – Mogoru, po kojemu je onda i čitav lokalitet dobio ime.Bez obzira što je od toga tačno isplati se doći i vidjeti Mogorjelo.

Najstarije građevine potječu iz 1. stoljeća kada je lokalitet služio kao zemljoradnički centar. Ove originalne građevine su izgorjele u 3. stoljeću, no već u 4. stoljeću na njihovom mjestu je nastala veličanstvena rimska utvrda, pravilne osnove s kvadratnim kulama na kutovima (poput Dioklecijanove palače u Splitu).

Utvrda je opskrbljivala rimski grad Naronu, i vjerojatno je služila u obranu grada i okolice. Krajem 4. stoljeća utvrdu su osvojili i djelomice uništili Vizigoti. U 5. stoljeću su izgrađene dvije ranokršćanske bazilike iskoristivši zidine utvrde. Mogorjelo je spomenik vremena u kojem se kultura antike značajno mijenjala, to nije samo spomenik rimske klasične stambene kulture, već u velikoj mjeri to je i helenistički tip zgrade.

Pripremila: Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content