Most Khaju na rijeci Zajdane

Most Khaju se nalazi u provinciji Isfahan u Iranu. Izgrađen je 1060. hidžretske lunarne godine za vrijeme dinastije Safavid, što odgovara 1650. godini nove ere. Izgradio ga je šah Abas Veliki, inače graditelj mnogih čuvenih džamija i palata u Isfahanu. U vrijeme kada je izgrađen, on je služio i kao most preko rijeke Zayandeh, ali i kao brana, zgrada i mjesto na kome su se organizovala javna okupljanja.

Njegova dužina iznosi oko 133, a širina 12 metara, izgrađen je kao trospratni most. Njegovu osnovu čine 21 propusni kanal, kroz koje prolazi voda rijeke Zayandeh. Prvi sprat ovog mosta je u obliku dugačkog hodnika sa mnogim  mjestima za odmor njegovih posjetilaca. Sa ovog sprata, dva stepeništa vode do gornjeg sprata, koji se sastoji od brojnih manjih i većih prostorija oslikanih predstavama iz doba safavidske epohe, koje su se upotrebljavale za proslave i različite ceremonije u prošlosti. Centralnu poziciju mosta Khaju zauzimaju mjesta s kojih se pruža lijep pogled na okolne bašte na obalama rijeke Zayandeh.

Nekada je gornji je dio mosta služio konjima i zaprežnim vozilima, a donji je bio mirniji, namjenjen šetnjama prolaznika. Sada je saobraćaj motornih vozila preko mosta  zabranjen a  niži dio mosta je dostupan pješacima i prolaznicima, tu se nalazi i tradicionalna čajdžinica, koju posjećuju mnogobrojni domaći i strani turisti. Na zapadnoj strani postoje stepenice kojima se silazi do vode, gdje su se ljudi najčešće kupali i prali veš.

Unutrašnjost ovog mosta je također veličanstvena. Obiluje slikama i raznim radovima, originalima iz XVII vijeka, koje se  i dan-danas mogu pogledati. U središtu mosta je osmougaoni paviljon, koji je nekada služio šahu kao mjesto za predah, na kome bi satima sjedio sa svojim slugama i uživao u pogledu. Danas je tamo nekoliko čajdžinica i galerija.

Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content