Mostar – grad murala uljepšan novim

Mostar je zahvaljujući Street arts festivalu postao grad murala, pa je i tokom trajanja 12. po redu festivala ponovo bio galerija pod otvorenim nebom.

Foto: Furaj.ba

Mostar se još uvijek nosi sa problemom poslijeratnih ruševina, koje su iz perspektive umjetnika vrlo izazovne i neobične, te su se neki od njih odvažili ostaviti svoju refleksiju na napuštenim objektima u središtu grada.

Na ovogodišnjem festivalu predstavili su se umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Poljske, Hrvatske, Njemačke, Italije, Portugala, Španije, Brazila i Sjedinjenih Američkih Država.

I ovog puta u fokusu je bila Ulica Alekse Šantića, čija se galerija sve više nadopunjava, nakon razaranja pretrpljenih tokom rata. Vodilja festivala bila je umjetnost dostupna svima, a kroz solidarnost s ciljem unapređenja urbane kulture.

“Festival je ove godine bio neka vrsta prekretnice za nas, jer smo uz otežane uvjete uspjeli realizirati sve ideje i planove, te opravdati postojanje. Zahvaljujemo svima koji su bili potpora, posebno Fondaciji Telemach, Kvinna till Kvinna, Gradu Mostaru, Evropskoj uniji, ambasadama SAD-a, Njemačke, Italije, Španije i Brazila kao i Francuskom institutu, OSCE-u i Fondaciji Slipičević”, poručili su organizatori.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content