Murali u Mostaru uvršteni među najboljih 25 na svijetu

Mostarski murali uvršteni su među najboljih dvadeset i pet na svijetu u okviru globalne platforme Street Art Cities koja je Mostar prepoznala kao jedan od impresivnijih gradova ulične umjetnosti.

Foto: Street Arts Mostar

Tri rada uvrštena su u finale glasanja za najbolje murale proteklog mjeseca i za koje se moglo glasati do nedjelje, 10. oktobra.

Jedan od njih je ”Hadžibeg” autora Erika Burke-a iz SAD-a koji je upečatljivim svojstvenim stilom i snažnim koloritom učinio da procvjeta ulica murala, Šantićeva ulica.

Drugi mural koji je Street Art Cities odabrao također se nalazi u spomenutoj ulici. Riječ je o portretu kojeg su oslikale Medianeras murales iz Argentine koji svojom 3D dimenzijom osvaja prostor ulice i budi intrigu promatranja iz različitih uglova.

Treći rad koji je u finalu je ”Love will tear us apart” umjetnika Bifida iz Italije koji je kod građana izazvao posebne emocije. Poprilično oronula i dotrajala fasada zgrade kao i sivi ambijent naselja, poetično i skladno komuniciraju sa konceptom. Nalazi se u Ulici Kralja Zvonimira koja se pretvara u uličnu galeriju.

“Ponosni smo na rezultate 10. festivala i cijeli naš tim koji je entuzijastično cijelu godinu ustrajano radio za vizije i ideje koje unaprjeđuju urbanu kulturu Mostara kao i cijele BiH. Neizmjerno smo zahvalni svima, građanima i Gradu Mostaru koji su pomogli da se produkcija realizira na zadovoljavajućem nivou, a posebno umjetnicima koji nesebično poklanjaju našem gradu vrhunska umjetnička djela u javnom prostoru”, ističu organizatori koji su također naglasili da im jako imponira što Street Art Cities platforma promovira i podržava Street Arts Festival Mostar.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content