Muslimani obilježavaju najodabraniju noć u godini – Lejletul-kadr

    Muslimani obilježavaju najodabraniju noć u godini – Lejletul-kadr

    Muslimani širom svijeta u subotu, 8. maja obilježavaju najodabraniju noć u godini, 27. noć mjeseca ramazana Lejletul-kadr.

    Ova noć je značajna za muslimane jer je u njoj počela objava Kur’ana, u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr. Vjeruje se da je noć sakrivena u neparnim noćima posljednje trećine mjeseca ramazana, kada vjernici provode vrijeme u molitvama i ibadetu, kao i u itikafu u džamijama, slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a. s.

    Centralna svečanost Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletul-kadr bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 21 sat. Tom prilikom vaz će kazivati vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, a program će izvesti poznati učači Kur’ana i ilahija.

    Iako je došlo do ublažavanja određenih mjera, podsjećamo da je tokom dolaska i boravka u džamijskim prostorima obavezno nošenje maske, pridržavanje mjera fizičke distance, te dezinfekcije prilikom ulaska u džamiju.