Muzej Jugoslavije obilježava 50 godina “Skupljača perja”

Muzej Jugoslavije, u saradnji s kompanijom “Avala film Way” i Jugoslovenskom kinotekom, organizirat će 28. marta u Beogradu program obilježavanja 50 godina od premijere filma Aleksandra Petrovića “Skupljači perja”.

U anketi, koju je 1979. godine sproveo Institut za film među jugoslovenskim filmskim umjetnicima i kritičarima, “Skupljači perja” proglašen je najboljim filmom u istoriji jugoslovenske kinematografije.

U sklopu obilježavanja, u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj bit će prikazan Petrovićev film, a specijalna gošća bit će glumica Branka Petrić.

U holu ispred bioskopske sale posjetioci će moći da pogledaju prigodnu izložbu posvećenu ovom značajnom jubileju.

“Skupljači perja” jedan je od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte, prenosi Tanjug.

 

Nagrađen je Velikom zlatnom arenom na 14. Filmskom festivalu u Puli, Specijalnom velikom nagradom glavnog žirija na 20. Filmskom festivalu u Kanu (1967), a bio je nominovan i za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu, kao i za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine.

Film “Skupljači perja” je prvi koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život i prvo ostvarenje u kojem Romi govore svojim jezikom, podsjeća Muzej Jugoslavije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content