Posjetili smo Muzej optičkih iluzija u Sarajevu

Muzej optičkih iluzija u Sarajevu prvi je muzej ovakvog koncepta u BiH i veći je od svih regionalnih muzeja ovog tipa.

Fotografije: Furaj.ba

Smješten je u staroj austrougarskoj zgradi na Skenderiji u istoimenoj ulici na broju 28 i prostire se na tri sprata, odnosno na više od 300 kvadratnih metara.

Ideja je to dvojice mladića iz Sarajeva koji su smatrali da upravo ovakav muzej nedostaje glavnom gradu BiH, da bi privukao veliku pažnju, te su na realizaciji projekta požrtvovano radili godinu i po dana.

„Muzeji iluzija su jako popularni u cijelom svijetu, a i šire. Svaki grad u širem regionu ima ovakav muzej tako da smo mi prepoznali potrebu za takvim muzejom u našem gradu i zahvaljujući jednoj privatnoj inicijativi ga dobili“, rekla je PR muzeja Rebeka Abdagić.

Eksponati vezani za historiju grada

Ono što ga razlikuje od drugih muzeja su eksponati vezani za historiju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

U projekat realizacije iluzija koji se tiču bosanskohercegovačke kulture i motiva bili su uključeni i mladi bosanskohercegovački umjetnici koji su završili Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Među njima je i jedini aktivni street-art umjetnik u BiH Kerim Mušanović koji je radio 3D ilustracije za muzej – Vučka koji sipa bosansku kafu, hodnik koji se nastavlja i sliku koja se zove „Raspadanje“.

Dozvolu za izlaganje vlastitih osmišljenih iluzija dao im je i čuveni japanski psiholog Akiyoshi Kitaoka s obzirom na to da smatra da je muzej sa edukativnom svrhom.

Muzejska postavka

Muzejska postavka broji preko 100 eksponata u vidu slika, holograma, objekata, 3D i svjetlosnih iluzija, te čitavih prostorija, što naš muzej čini trenutno najvećim muzejem ovog tipa u regionu, u kojima ćete zaista uživati svim čulima i pritom se odlično zabaviti.

U okviru postavke trudili su se da promoviraju i kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, što će zasigurno privući ne samo turiste, već i građane, da istraže ovu raznovrsnu kolekciju. Dio postavke će biti stalni, dok će se neki od eksponata povremeno rotirati. Time žele biti sigurni da će im se posjetioci vraćati  i doživjeti zabavu i osvježenje unutar muzejskog prostora.

U takozvanoj „naopakoj sobi“ sa bosanskim ćilimom i drugim specifičnim predmetima iz bosanske kuće će vam se pomutiti čula i više nećete znati šta je „gore“, a šta „dole“. U UV sobi ćete se osjećati kao Petar Pan kada je izgubio svoju sjenu, a u Poker sobi odigrati partiju protiv samoga sebe. Pazite da ne gledate predugo u rotirajuće spirale, jer biste lako mogli zaboraviti na vrijeme i prostor oko sebe.

Pored beskonačnih tunela, bunara bez dna i magičnog kauča, u muzeju možete zaviriti i u Playroom u kojem možete testirati svoje kognitivne sposobnosti, rješavajući raznorazne mozgalice. Iste mozgalice i još mnogo mističnih predmeta možete naći i u suvenir shopu u sklopu muzeja.

Iluzije zaista predstavljaju univerzalan način zabave i komunikacije sa posmatračem, s obzirom na svoje djelovanje na ljudski um i čula. U ljudskoj je prirodi da instinktivno prate svoja čula i da im beskompromisno vjeruju, a kada se desi da se „neko“ ili „nešto“ poigra tim čulima, to je momenat u kojem ulazimo u nesvakidašnji i magični svijet izvan vremena i svakodnevnice, u svijet iluzije.

Muzej će raditi svaki dan od 10 ujutro do 10 navečer. Ulaz u muzej će biti na svako puni sat kako bi svi posjetioci mogli u miru i sa što manje gužve pogledaju eksponate muzeja, te da u potpunosti mogu uživati u interaktivnom sadržaju muzeja.

Radno veijeme i cijene ulaznica pogledajte OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content