Muzej ratnog djetinjstva među najutjecajnijim muzejima u Evropi

Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva još jednom je potvrdio svoju kvalitetu našavši se na spisku najutjecajnijih muzeja u Evropi.

Naime, Muzej se našao u knjizi koju su napisali vodeći profesionalci iz oblasti muzeja, koji su djelovali kao sudije za nagradu Evropski muzej godine koju je muzej i osvojio 2018. godine.

U knjizi je predstavljeno 50 portreta niza evropskih muzeja koji su tokom proteklih 40 godina napravili zapanjujuće inovacije u javnom kvalitetu, stoga knjiga pokazuje da se izvrsnost može naći u muzejima bez obzira na njihovu temu, skalu ili izvor finansiranja.

Portreti opisuju muzeje koji su imali, ili su trebali imati, uticaj na druge muzeje širom svijeta, te imaju za cilj snimiti trenutak kada je identificiran ovaj potencijal, a uvođenjem će tokom perioda locirati institucije u široj historiji muzeja u Evropi, kao i izvlačenje zajedničkih tema promjena i inovacija koje ujedinjuju portrete.

Knjigu su uredili Mark O ‘ Neill, Jette Sandahl, Marlen Mouliou, a objavila ju je Routledge. Možete je pogledati na ovom linku.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content