Muzej šešira u Kastamonu

Muzej šešira u Kastamonu

Još jedan ponos Kastamonua, grada koji je pružio gostoprimstvo prošlim civilizacijama i koji je mnogo puta u toku historije donosio nešto novo je Muzej šešira koji se nalazi u centru grada i slovi za prvi i jedini takav muzej u Turskoj.

Fotografije: Furaj.ba

Smješten u jednom od kamenih objekata u Kulturnom i umjetničkom centru arhitekte Vedata Teka, muzej je otvoren 2007. godine samo s tri šešira, a u međuvremenu je postao mjesto u kojem je izloženo oko 550 šešira iz kolekcija koje pripadaju kolekcionarima iz raznih dijelova Turske.

Dok obilazite unutrašnjost muzeja, vi svjedočite estetskom duhu koji obuhvata različite historijske periode i vidite da je Kastamonu, grad u kojem je Atatürk 1925. godine najavio Revoluciju šešira (prestanak obaveze nošenja fesa), štitio Muzej šešira.

Ulaz u muzej je slobodan.

Adresa: Saraçlar Mah. Koru Sk. 37100 Merkez / KASTAMONU
Telefon: +90 (366) 212 24 99
E-mail: info@kastamonumvtkulturmerkezi.gov.tr


Kastamonu smo posjetili u martu 2018. godine na poziv Turskog ureda za kulturu i turizam iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Kastamonu je proglašen glavnim gradom kulture turkijskog svijeta za 2018. godinu.