Muzej “Valter brani na Sarajevo” na Bistričkoj stanici

U četvrtak, 9. maja, otvara se postavka Muzeja “Valter brani Sarajevo” na Bistričkoj stanici. Time će ovaj filmski muzej posvećen kultnom filmu bh. kinematografije dobiti svoje trajno mjesto.

Foto: Gradski muzeji Sarajevo

Muzej je, kao projekt Filmskog centra Sarajevo, bio otvoren 6. aprila 2019. godine u ulici Dženetića Čikma. Otvaranje ovog prvog filmskog muzeja u ovom dijelu Evrope izazvalo je veliki interes javnosti, ali i turista u BiH, regiji i svijetu, naročito u Kini. Na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić došlo je do premještanja lokacije muzeja na obnovljenu Bistričku stanicu, gdje su snimane neke od scena u filmu. Istovremeno, brigu o muzeju, u partnerstvu sa Filmskim centrom Sarajevo, preuzela je Javna ustanova “Gradski muzeji”.

Premještanje na novu lokaciju otvorilo je mogućnosti za kreiranje dodatnih i novih muzejskih elemenata koji su rađeni u posljednjih pola godine, a nastavit će se i nakon otvaranja muzeja. Jer, kako kažu pokretači muzeja, Valter je priča koja traje.

Sam film “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Šibe Krvavca remek-djelo je ovdašnje kinematografije, ali više od toga. Postao je jedan od zaštitnih znakova antifašističkih tradicija Sarajeva i ostavio je ogroman utjecaj na masovnu kulturu u BiH i regiji, dok je njegova popularnost u Kini gotovo nevjerovatan društveni fenomen.

Sama postavka muzeja urađena je kroz rekonstrukciju scena i drugih elemenata iz filma korištenjem scenografskih elemenata, voštanih figura redatelja i glavnih junaka iz filma, kostimografije, rekvizita, pratećeg materijala i audio-vizualnih tehnologija. Autor ideje i koncepta muzeja je filmski redatelj Jasmin Duraković, dok je njegovoj postavci radio veliki broj profesionalaca iz filmske i kreativne industrije Sarajeva i BiH.

Osim Grada Sarajeva, JU “Gradski muzeji” i Filmskog centra Sarajevo, partneri u projektu otvaranja muzeja su Vlada Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo. Otvaranje je zakazano na Dan antifašizma i pobjede, 9. maja, u 12 sati i dio je programa “Dani Kantona Sarajevo”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content