Muzej Vijećnice otvara se do kraja godine

U cilju očuvanja kulturnog naslijeđa, Muzej Vijećnica prikuplja predmete koji govore o nastanku, razvoju i radu Vijećnice od njene izgradnje do danas.

Vijećnica; Foto: PR

Kako bi sačuvali raznovrsnu i vrijednu kulturnu baštinu, JU „Gradski Muzeji“ Sarajevo pokrenula je akciju prikupljanja predmeta ili skupine predmeta o Vijećnici i njenom značaju.

Akcija prikupljanja predmeta jedna je od prvih aktivnosti za Muzej Vijećnica, koji bi trebao biti otvoren do kraja 2021. godine.

Sarajevska gradska vijećnica, u globalnim razmjerima, najpoznatije je sarajevsko zdanje. Ona je ne samo nezaobilazan detalj većine panoramskih prikaza grada, nego i svojevrstan simbol njegovih mijena.

Kao gradska kuća, a još više kao višedecenijsko sjedište Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Vijećnica je duže od jednog stoljeća bila u žiži svih bitnih političkih i kulturnih dešavanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Ona je svjedok smjene nekoliko državnih sistema, Sarajevskog atentata, strašnih iskušenja dvaju svjetskih ratova, jedinstvenog uspona grada u vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i konačno kao Nacionalna biblioteka bila je izložena barbarskom napadu, paljenju i razaranju. Postala je tako savremenom metaforom urbicida, kulturocida…

Muzejska postavka novog muzeja je podijeljena u nekoliko tematskih cjelina koji se referiraju na:

Historijski okvir

Vrijeme gradnje

Gradsku kuću

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH

Vrijeme uništenja

Vrijeme obnove

Svi građani i građanke koji žele donirati predmete ili skupine predmeta Muzeju i tako sačuvati bogato naslijeđe Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, mogu se javiti na e-mail adresu:

info@gradskimuzeji.ba ili na broj telefona 033/529820 kako bi dobili informaciju o mjestu predaje predmeta/skupine predmeta.

Poziv za prikupljanje bit će otvoren do 10. oktobra 2021. godine.

Unaprijed se zahvaljujemo svima koji će doprinijeti unaprjeđenju muzejske postavke.


https://furaj.ba/dev2/vijecnica-najljepsi-ukras-sarajeva/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content