Muzeji u BiH prilagođeni osobama s invaliditetom

Turističke atrakcije u našoj zemlji uglavnom su nepristupačne osobama sa invaliditetom, bilo da je riječ o prirodnim ili kulturno-historijskim atrakcijama koje imaju arhitektonske barijere. Plemenitu misiju unapređenja usluga za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini na sebe su najviše preuzeli muzeji i kulturne institucije širom države.

 

Prvi taktilni mural u BiH u dvorištu Historijskog muzeja Foto: Historijski muzej BiH
    Prvi taktilni mural u BiH u dvorištu Historijskog muzeja Foto: Historijski muzej BiH

Muzej ratnog djetinjstva

Muzej u Sarajevu koji čuva kolekcije ličnih predmeta, priča, audio i videosvjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu pravi mnoge pomake u olakšavanju pristupa osobama s invaliditetom.

U Muzeju je obezbijeđen lift i toalet za osobe s invaliditetom, te tumač znakovnog jezika. Iz Muzeja su također radili procjenu pristupačnosti, nakon koje planiraju izložbu prilagoditi s vodičima na Brajevom pismu, audiovodičima, kao i taktilnim eksponatima, odnosno eksponatima koje će moći osjetiti i dodirivati slijepe i slabovidne osobe. Zaposlenici ovog muzeja prošli su i kroz internu edukaciju o inkluziji i pristupačnosti muzeja, a planiraju obogatiti sadržaj i inkluzivnim radionicama.

Foto: Historijski muzej BiH

 

    Foto: Historijski muzej BiH

Historijski muzej

Historijski muzej Bosne i Hercegovine smješten u srcu Sarajeva obezbijedio je taktilni prostor koji je otvoren 2014. godine u sklopu projekta “Dotakni historiju”, s ciljem da približi kulturno-historijsko naslijeđe osobama sa invaliditetom, prvenstveno slijepim i slabovidnim licima. Također, prošle godine u Bašti muzeja postavljen je i taktilni mural, prvi u Bosni i Hercegovini, koji predstavlja vid vizuelne umjetnosti prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Mural dakle osim što stoji na zidu kao umjetničko djelo, ima svoje taktilne dijelove i audioopis za slijepe i slabovidne osobe koji će moći dodirom percipirati šta je to što mural predstavlja.

Muzej grada Zenice

Muzej grada Zenice koji već 55 godina baštini historiju grada od čelika također je oplemenio svoj rad prilagođavajući ga osobama sa invaliditetom. U Muzeju imaju tablete za digitalnu promociju sadržaja, tumače znakovnog jezika i taktilne eksponate. Također, zenički muzej sudjeluje u programu zapošljavanja osoba s invaliditetom koji se finansira iz federalnog Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Muzej RS

Muzej RS u Banjoj Luci također se može pohvaliti prilagođavanju muzeja za osobe sa invaliditetom. U Muzeju imaju taktilne eksponate za čije je izlaganje potrebna najava. Muzej ima i mašinu na Brajevom pismu na kojem mogu pripremiti materijal za slijepe i slabovidne osobe, kao i stručne vodiče za radionice namijenjene osobama s invaliditetom. Muzej RS ranije je organizirao inkluzivni čas i druženje za djecu s poteškoćama u razvoju, a ove godine je za njih upriličena Dječija nedjelja.

Muzej Hercegovine

Prvi muzej u Trebinju je zvanično uvršten na listu među 61 najprestižnijih muzejskih ustanova u cijeloj Evropi za 2020. godinu, prema ocjenama Evropskog foruma muzeja.

Svoj rad Muzej je nastojao približiti i osobama s invaliditetom, pa su još od 2011. godine u saradnji sa MDGIF postavili mobilni penjač za invalidski pristup sa sklopivim laganim invalidskim kolicima. Trenutno rade na realizaciji projekta, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS, pod nazivom “Kultura bez barijera – ugradnja mobilnog transportnog sistema za korisnike invalidskih kolica”. Također, u hodnicima muzeja, ispred stalnih postavki, postavljene su table odštampane na Brajevom pismu, za slijepa i slabovidna lica.

Foto: Muzej Hercegovine
Foto: Muzej Hercegovine

Foto: Muzej Hercegovine

Pomake u prilagođavanju muzeja za osobe s invaliditetom napravili su i: Muzej Kaknja, Muzej istočne Bosne Tuzla, Zavičajni muzej Travnik, JU Zavičajni muzej Visoko, JU Muzej Stare Hercegovine, JU Muzej Tešanj, Zemaljski Muzej, Umjetnička galerija BiH, Muzej Hercegovine u Mostaru.

Autorica: Semra Hodžić

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content