Muzejske priče – aplikacija i vodič za šest sarajevskih muzeja

  Muzejske priče – aplikacija i vodič za šest sarajevskih muzeja

  U bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prezentirani su benefiti projekta “Muzejske priče” za tu instituciju kulture.

  Foto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

  U okviru ovog projekta Muzej je dobio vrijednu opremu, između ostalog kvalitetan skener i plotter što će doprinijeti samostalnoj realizaciji izložbi, a dio opreme će se koristiti i u jednom od najvažnijih projekata za Muzej – digitalizaciji građe. Naime, Muzej književnosti posjeduje 67 književnih i 30 pozorišnih zbirki, od čega je digitaliziran mali dio. U okviru ovog projekta realizirana su i gostovanja izložbi koje nisu mogle biti održane zbog pandemije koronavirusa.

  Također, izrađen je i audiovodič, kao i mobilna interaktivna aplikacija za svih jedanaest muzeja učesnika. Dovoljno je da posjetilac mobitelom skenira QR kod koji se nalazi na pločici pored svake zbirke u stalnoj postavci Muzeja i ima dostupan vodič na dva jezika. Na linku www.guide2.app/museum-stories nalaze se aplikacije za svih 11 institucija ili jednostavnije na Google Store ili App store ukucate naziv Muzeja koji vas interesira na engleskom i skinete aplikaciju direktno. U okviru aplikacije također ima audiovodič na dva jezika, bosanskom i engleskom, zatim QR kod skener, korisne infomacije o muzejima, adresa, kontakti, cijene ulaznica i drugo. U jednom odjeljku su i kratke infomacije o projektu “Muzejske priče.

  U okviru projekta izrađen je i zajednički katalog svih 11 muzeja na četiri jezika (bosanskom, engleskom, njemačkom i italijanskom). Katalog je zasad dostupan u elektronskoj formi, a uskoro će biti dostupan i u printanom izdanju, a bit će štampan u tiražu od 1500 primjeraka.

  Projekt “Muzejske priče” finansiran je iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Srbija 2014-2020. Počeo je martu 2019. godine i trajao 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 460.000 eura, od čega skoro 85 posto finansira Evropska unija, a preostali dio partneri na projektu.

  Projekt su realizirali Grad Sarajevo i 11 institucija i ustanova kulture iz BiH i Srbije. Osim Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH to su Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej Vijećnica i Muzej Sarajeva i pet muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).