Muzejske priče – aplikacija i vodič za šest sarajevskih muzeja

U bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prezentirani su benefiti projekta “Muzejske priče” za tu instituciju kulture.

Foto: Furaj.ba

U okviru ovog projekta Muzej je dobio vrijednu opremu, između ostalog kvalitetan skener i plotter što će doprinijeti samostalnoj realizaciji izložbi, a dio opreme će se koristiti i u jednom od najvažnijih projekata za Muzej – digitalizaciji građe. Naime, Muzej književnosti posjeduje 67 književnih i 30 pozorišnih zbirki, od čega je digitaliziran mali dio. U okviru ovog projekta realizirana su i gostovanja izložbi koje nisu mogle biti održane zbog pandemije koronavirusa.

Također, izrađen je i audiovodič, kao i mobilna interaktivna aplikacija za svih jedanaest muzeja učesnika. Dovoljno je da posjetilac mobitelom skenira QR kod koji se nalazi na pločici pored svake zbirke u stalnoj postavci Muzeja i ima dostupan vodič na dva jezika. Na linku www.guide2.app/museum-stories nalaze se aplikacije za svih 11 institucija ili jednostavnije na Google Store ili App store ukucate naziv Muzeja koji vas interesira na engleskom i skinete aplikaciju direktno. U okviru aplikacije također ima audiovodič na dva jezika, bosanskom i engleskom, zatim QR kod skener, korisne infomacije o muzejima, adresa, kontakti, cijene ulaznica i drugo. U jednom odjeljku su i kratke infomacije o projektu “Muzejske priče.

U okviru projekta izrađen je i zajednički katalog svih 11 muzeja na četiri jezika (bosanskom, engleskom, njemačkom i italijanskom). Katalog je zasad dostupan u elektronskoj formi, a uskoro će biti dostupan i u printanom izdanju, a bit će štampan u tiražu od 1500 primjeraka.

Projekt “Muzejske priče” finansiran je iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Srbija 2014-2020. Počeo je martu 2019. godine i trajao 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 460.000 eura, od čega skoro 85 posto finansira Evropska unija, a preostali dio partneri na projektu.

Projekt su realizirali Grad Sarajevo i 11 institucija i ustanova kulture iz BiH i Srbije. Osim Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH to su Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej Vijećnica i Muzej Sarajeva i pet muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content