Muzejske zbirke anadolijskih civilizacija

Kolijevka najranijih civilizacija na svijetu nalazi se u Anadoliji, na spoju Evrope s Azijom, plodnom tlu slikovitih pejzaža isprepletenih putevima svile i začina kuda su stoljećima išle karavanske rute ljudske civilizacije. Ova bogata historija Turske ilustrovana je kroz 22 mjesta UNESCO svjetske baštine. Neprocjenjivo svjedočanstvo ljudskog postojanja u vidu arheološkog blaga čuva se u turskim muzejima…

Arheološki muzej Istanbula

Među najbogatije arheološke muzeje svijeta spada Istanbulski arheološki muzej smješten na teritoriji palače Topkapi. U njemu je više od milion artefakata civilizacija koje su se smjenjivale pod okriljem Osmanskog carstva. U kompleksu muzeja nalaze se Brankhitove statue svetog puta Didyma-Milet od arhaičnog doba do kraja rimskog doba, statue Kore i Kurosa, kip lava iz mauzoleja Halikarnasa, glava Afrodite, portret Aleksandra Velikog, skulptura otkrivena u Afrodiziji, Efesu i Miletu – tri velika arheološka grada koja su dom velikih arheoloških iskopina koje je predvodio Osman Hamdi beg, osnivač muzeologije u Turskoj i prvi direktor muzeja u 19. vijeku. Jedna od iskopina je i sakrofag Aleksandra, otkriven u nekropoli kralja Sidona tokom iskopavanja koje je vodio Osman Hamdi beg između 1887. i 1888.

 

Muzej Efesa

Efes je najpoznatiji drevni grad svijeta uvršten na listu UNESCO baštine. Grad je na svom vrhuncu bio prijestolnica rimske pokrajine Male Azije i jedna od najvećih komercijalnih luka antičkog svijeta. Prema nekima autorima, u svojoj zlatnoj epohi Efes je predstavljao najveći trgovački centar čitave Azije. Područje Efesa bilo je neprekidno naseljeno oko 9.000 godina stoga svjedoči helenističkom, rimskom, istočnorimskom, kneževskom i osmanskom dobu. Sve što se nalazi u Efesu može se obići šetnjom kroz njegove mermerom popločane ulice, oivičene ostacima znamenitih građevina. Muzej Efesa jedan je od najvažnijih turskih muzeja sa zbirkom koja uključuje skulpture Artemide, Priaposa, Izide i egipatskog svećenika, kao i statue Erosa s delfinima i Erosa sa zečevima, biste Erosa i Sokrata, te prikazi drugih mitoloških bogova. Arheološko nalazište u Efesu odnedavno je na programu iskopavanja, restauracije i renoviranja u okviru projekta „Naslijeđe do budućnosti; Vječni Efes“. Osim toga, novootvoreni „Ephesus Digital Experience Museum“ nudi posjetiteljima priliku da zavire u digitalni svijet antike.

 

Muzej anatolskih civilizacija

Ankara je dom Muzeja anatolskih civilizacija, smještenog u dvije osmanske zgrade u blizini zamka u Ankari. Muzejski kompleks, proglašen za „Muzej godine u Evropi“ 1997. godine, hronološki izlaže artefakte civilizacija koje su do danas prošle Anadolijom. Zbirka muzeja obuhvata niz perioda, od Hetita do Frigijaca, jedne od najvećih civilizacija Anadolije, i uključuje artefakte iz paleolita, halkolita i antičkog bronzanog doba, asirskih trgovačkih kolonija, starog hetitskog carskog doba, kao i Frigijskog Kraljevstva, Kasnog Hetitskog Kraljevstva i Urartskog Kraljevstva. U muzeju su izložene i iskopine iz Gordiona, starog grada koji je nedavno registrovan kao 21. mjesto turske baštine na UNESCO-voj listi svjetske baštine. S ovakvim naslijeđem, muzej se smatra najznačanijom kulturnom institucijom Evrope.

 

Muzej Antalije

Jedan od najvećih muzeja u Turskoj nalazi se u Antaliji, posvećen kulturama koje su postojale unutar granica Antalije: Likiji, Pamfiliji i Pizidiji. Zbirka muzeja uključuje niz artefakata koji su vraćeni u Tursku iz inostranstva.

Ukupno 12 artefakata, uključujući statuu Septimija Severa iz drevnog grada Bubona, dvije glave kipova iz Pergea i boginju majke iz Çatalhöyüka, vraćene iz Sjedinjenih Američkih Država ranije ove godine, sada se mogu vidjeti u njihovoj domovini – na adresi muzej Antalije.

Muzej ove godine slavi 100 godina postojanja. Njegovi predmeti svjedoče historijskim događajima uključujući i period kada su Italijani nakon Prvog svjetskog rata okupirali grad. Zbog tadašnje inicijative da se pojedini artefakti koji su bili na otvorenom u Antaliji prebace u konzulat Italije, gimnazijski nastavnik u Antaliji Suleyman Fikri Erten započeo je aktivnosti na osnivanju muzeja.

Prikupio je nekoliko artefakata i počeo s pravljenjem muzejske kolekcije. Muzej je nekoliko puta izmješten, a 1972. je smješten u zgradu u Ulici Konyaalti, u kojoj se nalazi i danas na 30.000 kvadratnih metara.

Među izloženim predmetima su i oni pronađeni tokom ilegalnih iskopavanja na nekoliko lokacija i prokrijumčareni u inostranstvo, a koji su potom naporima Ministarstava za kulturu i turizam te vanjskih poslova vraćeni u zemlju.

Takvi su statua Herkulesa, fragment figure bika, fragmenti sarkofaga Herkulesa i drugi. Muzej Antalije je 1988. proglašen „Muzejem Vijeća Evrope“.

Muzej mozaika Zeugma

Muzej mozaika Zeugma nalazi se u Gaziantepu. Muzej se prostire na oko 30.000 kvadratnih metara duž kojih su izloženi antički mozaici među kojima “Posejdon”, “Ciganka” i “Dioniz”. Mozaik „Ciganke“ je svjetski poznat zbog posebne tehnike njegove izrade koja čini da oči djevojke sa mozaika prate posmatrača s koje god tačke je posmatra.

U muzeju su i kipovi rimskih božanstava te rimske fontane iz vila Zeugme na obalama Eufrata. Zeugma je antički grad smješten na Eufratu odakle su tokom arheoloških iskopavanja 1980-tih godina prošlog stoljeća pronađeni mozaici koji su se koristili za ukrašavanje gradskih puteva, vila i dvorišta.

Jesen na jugoistoku Anadolije donosi ugodnije temperature u odnosu na ljeto stoga je vrijeme idealno za proputovanje turskim muzejima…

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content