“MY DREAM MY FUTURE”, projekat koji će zbližiti migrante i mlade iz BiH

Započela je implementacija projekta „MY DREAM – MY FUTURE“, koji ima za cilj da poveća kulturološko razumijevanje i poboljša socijalnu uključenost između lokalnog stanovništva i migracijske populacije. 

Kroz niz interaktivnih radionica, mladima iz lokalne zajednice i migrantima smještenim u privremenom prihvatnom centru Ušivak, Općina Hadžići, omogućena je međukulturalna razmjena, ali i sticanje iskustva u radu na kreativnim radionicama pisanja scenarija, kreiranja stripa i produkciji animiranog filma.

Migranti imaju priliku da kroz pozitivnu interakciju, dvosmjernom komunikacijom sa mladima u BiH, zasnovanom na iskrenom odnosu, razumijevanju i toleranciji, govore o njihovom identitetu, očekivanjima i životnim planovima. Ovakvim pristupom nastoje se smanjiti razlike u percepcijama, stavovima i mišljenima, izgraditi potrebna socijalna infrastruktura koja će migrantima pružiti potrebnu i očekivanu podršku, a lokalno stanovništvo lišiti straha i negativne percepcije.

„Vrlo je važna uloga posrednika u ovoj komunikaciji, koji trebaju biti poticajni, kreativni, olakšati prevazilaženje problema i djelovati pozitivno na obje strane. Pristup odabran kroz projekt ‘MY DREAM MY FUTURE’ je upravo zamišljen da koristi potencijal umjetničkog izražavanja kroz film i animaciju, koja je većini populacije bliska gledajući kroz proces odrastanja i susretanja sa tim oblikom umjetničke forme. Sa migrantima kroz interaktivne radionice prikupljam scenarističku građu za izradu animiranog filma ‘MY DREAM MY FUTURE’. Film je jako dobar i koristan kanal za komunikaciju i prenošenje poruka, povećava učestalost komunikacije i isticanje problema puta migranata, njihovih snova i budućnosti, zasnovanih na razumijevanju, empatiji, podršci i saradnji. Predstavlja jak instrument za unapređenje pozitivne interakcije na relaciji migranti-lokalno stanovništvo, a kroz distribuciju ima mogućnost globalnog dosega“, istakao je Berin Tuzlić, autor projekta.

Projekat implementira PIXEL, udruženje za art i komunikacijske vještine, u privremenom prihvatnom centru Ušivak, Općina Hadžići, a realizira se u okviru projekta “Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Faza II”, sredstva osigurala Evropska unija.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content