Na Bjelašnici se snima film o dobu prije naše ere

Ako ste se prošetali nedavno poljanama olimpijske planine Bjelašnice, sigurno ste uočili utvrdu kao iz srednjeg vijeka.

Foto: Facebook

Nikakva vremenska putovanja nisu u pitanju, već je riječ o setu za snimanje snimanje filma “Illyricvm” reditelja Simona Bogojevića Naratha.

“Radnja filma ‘Illyricvm’ smještena je u 37. godinu prije naše ere, a protagonist je mladi Liburn Volsus kojeg sa sobom povede rimska jedinica. Jednostavan zadatak koji jedinica ima, pratiti skupljanje poreza, pretvori se u iznenadni sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima. Film će se najvećim dijelom snimati na Bjelašnici, a dio snimanja planiran je na Velebitu i u italijanskoj pokrajini Furlanija – Julijska krajina”, navodi se u opisu filma.

Foto: Facebook

Produkciju filma koji se počeo snimati početkom ovog mjeseca potpisuju zagrebačka Kinorama, slovenska kuća Forum Ljubljana, italijanska La Sarraz Pictures, kosovska Buka Production i bosanskohercegovačka kuća SCCA/Pro.Ba.

I glumačka postava sastavljena je iz pet različitih zemalja: iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, a u zapaženim ulogama su Filip Križan, Labeat Bitiqui, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak i Adrian Pezdirc.

Snimanje filma podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Kosovski kinematografski centar, Ministarstvo kulture Italije, Friuli Venezia Giulia Film Comission, Viba Film, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content