Na današnji dan rođen je Asim Ferhatović Hase – Legenda bh. nogometa

  Na današnji dan rođen je Asim Ferhatović Hase – Legenda bh. nogometa

  Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša Asim Ferhatović Hase rođen je na današnji dan 1933. godine u Sarajevu.

  Hase je odrastao na Kovačima, gdje je još kao dječak počeo igrati fudbal na lokalnom igralištu. S 15 godina odlazi na Koševo i pristupa omladinskom timu FK Sarajevo, čime počinje svoju fudbalsku karijeru.

  Za tri godine igranja za juniore Sarajeva, Ferhatović je upisao 70 nastupa i postigao 52 gola, što ga je svrstalo u red najvećih talenata Sarajeva. Najveći uspjeh napravio je kada je predvodeći omladince Sarajeva, u ljeto 1951. godine postao prvak Bosne i Hercegovine.

  Za dobre partije koje je odigrao, kao nagrada je stigao i poziv u prvi tim, od strane Miroslava Brozovića, koji je tada obavljao funkciju trenera-igrača, pa je Hase u novembru 1951. godine, upisao svoj debi za Sarajevo u Kup utakmici s Čelikom u Zenici, koja je završena pobjedom Sarajeva sa 3:0.

  Debi u Prvoj ligi, Hase je upisao u maju iduće godine, na gostovanju Crvenoj Zvezdi u Beogradu, a na svoj prvijenac u dresu Sarajeva, Hase je čekao do 31. maja 1953. godine, kada je pogodio u tijesnoj pobjedi nad Zagrebom od 2:1.

  Hase je bordo dres nosio još tri godine, a u šampionskoj sezoni 1966/67, upisao je osam nastupa, od čega posljednji 16. oktobra 1967. godine, na Kantridi, kada je nakon samo 15-ak minuta igre zbog povrede morao napustiti teren. Bila je to nedjelja u kojoj je otišao Hase, nedjelja kada je Hase odigrao svoju posljednju utakmicu u bordo dresu. U 16 godina igranja u dresu Sarajeva, Ferhatović je postigao ukupno 100 golova u zvaničnim utakmicama, što ga do danas čini najboljim strijelcem Sarajeva, svih vremena, kada su u pitanju zvanični nastupi.

  Hase je umro od infarkta, u svojoj rodnoj kući na Kovačima u noći sa 24. na 25. januar 1987. godine, a da ga njegov grad i njegovi sugrađani, koje je neizmjerno volio, nisu zaboravili, najbolje pokazuje činjenica da njegovo ime danas između ostalog nose i stadion Koševo, omladinska škola FK Sarajevo, ulica u sarajevskom naselju Koševo, memorijalni malonogmetni turnir, musluk česma na Baščaršiji, te memorijalni šahovski turnir.