Na današnji dan rođen je Mirza Delibašić, legenda bh. košarke

Na današnji dan je u Tuzli 1954. godine rođen Mirza Delibašić, čovjek čije će ime postati sinonim za košarku na prostorima Bosne i Hercegovine.

Iako se Mirzini prvi sportski uspjesi vežu za osvajanje naslova pionirskog prvaka Bosne i Hercegovine u tenisu, njegov put u karijeri ipak je bio nešto drugačiji i košarka je bila sport koji ga je više zanimao i koji će ga na kraju obilježiti.

Godine 1968. postaje član KK Sloboda, a 1972. godine prelazi u sarajevsku Bosnu, u kojoj će se ubrzo posložiti najbolja generacija u historiji kluba. Mirza je postao veliko evropsko i svjetsko košarkaško ime, a bio je predvodnik ekipe Bosne koja je 1979. godine postala evropski prvak u košarci trijumfom nad italijanskim Emersonom.

Tri sezone je Delibašić proveo i u Real Madridu, a karijeru je morao zbog zdravstvenih problema okončati s 29 godina. Na reprezentativnoj sceni je s nacionalnim timom Jugoslavije bio dominatnan i tih godina Jugoslavija je osvojila dva naslova evropskog prvaka (1975. i 1977. godine), naslov svjetskog prvaka (1978. godina), te kao krunu svih velikih uspjeha olimpijsko zlato (1980. godina). Delibašić je 1993. godine osvojio osmo mjesto s reprezentacijom Bosne i Hercegovine na Eurobasketu, ovaj put kao trener, što je do današnjeg dana najbolji rezultat našeg nacionalnog tima na smotri najboljih evropskih reprezentacija.

Legenda bosanskohercegovačke košarke, popularni Kinđe, 1991. godine uvršten je među FIBA-inih najboljih 50 igrača, a u FIBA Kuću slavnih je zvanično uvršten 2007. godine, posthumno. 2008. godine je imenovan jednim od 50 igrača koji su imali najveći utjecaj na razvoj Eurolige.

Glavni grad, ali i cijela država Bosna i Hercegovina 2001. godine još se nije oporavila od žalosti za Davorinom Popovićem, legendarnim vođom “Indexa”, a već je zaplakala za Mirzom Delibašićem. Davorin je umro 18. juna, u ponedjeljak, a Kinđe 8. decembra, u subotu, u danu u kojem je cijeli život pobjeđivao i gubio.

Otišli su na drugi, bolji svijet, dvojica najboljih prijatelja, koje je sve vezalo u životu, pa tako i teška bolest, koju su istovremeno bolovali.

Danas velika dvorana Kulturnog sportskog centra Skenderija u Sarajevu, nosi ime Mirza Delibašić, a u parku ispred sarajevskog FIS-a je postavljena skulptura legendarnog Kinđeta i Pjevača. Na spomen na bh. legendarne sportiste i muzičare održava se tradicionalni memorijalni košarkaški turnir. Danas je pokrenuta i inicijativa za izgradnju Delibašićeve biste koja još uvijek ne postoji u njegovom rodnom gradu – Tuzli.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content